Co vás pálí... na sportu

1. září 2009

Sportovní pořady patří k image Radiožurnálu pro podstatnou část rozhlasového publika. Každý den sledujeme, co sportovního se děje u nás doma i ve světě - a Radiožurnál je jediná rozhlasová stanice v Česku, kde uslyšíte komentované přímé přenosy ze všech významných akcí. Někteří posluchači mají pocit, že sportu vysíláme málo, jiní zase tvrdí opak. Prim ve vysílání hraje fotbal, hokej a atletika, ale nezapomínáme ani na menšinové sporty. Co, jak a proč vysíláme a co nás čeká v nejbližší budoucnosti?

Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání podle Zákona o Českém rozhlasu ve znění pozdějších předpisů je podle § 2, bod 2, písmeno e) kromě dalších také výroba a vysílání sportovních pořadů.

Sport na Radiožurnálu vyhledává až 45% posluchačůV současném publiku Radiožurnálu je přibližně čtvrtina posluchačů, kteří sportovní pořady vyhledávají. S těmi, kteří je sledují alespoň občas, je to zhruba 45 % publika. Sportovní pořady vyhledávají převážně muži. Výrazněji jsou zastoupeni ve věkových skupinách od 40 let výše a patří ke vzdělanější části publika (32 % z nich má maturitu, 16 % vysokoškolské vzdělání). Nejčastěji jde o posluchače z menších obcí a menších a středních měst.
(Zdroj: data z výzkumu Median MML -TGI za rok 2008 - www.median.cz.)

Sport na Radiožurnálu ale kromě povinnosti ze zákona vysíláme také proto, že sám o sobě má u nás dlouholetou tradici. Už v roce 1926 odstartoval rozhlasové sportovní přenosy legendární Josef Laufer - konkrétně 3. října fotbalovým zápasem mezi pražskou Slavií a budapešťskou Hungarií.

Logo

Rozhlasovému sportu se velmi dařilo i v 50. letech, přestože už tenkrát začala vysílat televize. V 60. letech se zaradovali fanoušci a posluchači nejoblíbenějších sportů v naší zemi - od té doby až do dneška Radiožurnál vysílá pořady S mikrofonem za fotbalem a S mikrofonem za hokejem.

I dnes, v době snadného přístupu k informacím (internet, teletext, SMS a další média), posluchači zachovávají věrnost rozhlasovým sportovním přenosům. Nejen z důvodů praktických - když řídí auto nebo jsou mimo televizní a internetové spojení - ale čistě i z důvodu emocí a adrenalinu. Ty jsou s rozhlasovým poslechem sportovních přenosů nezbytně spojeny - v rádiu nejsou obrázky.

Připomínat reportérské bonbónky poslední dekády - z japonského Nagana, vítězství Kateřiny Neumannové na OH v Turíně a další - je asi "nošením rádia do lesa".

Logo

Ze sportovišť k vašim uším

Posluchačům se snažíme zprostředkovat přímé přenosy nebo vstupy ze všech významných světových, evropských a republikových akcí. Mezi ty nejmladší patří například OH v Pekingu, fotbalové EURO, pravidelně MS v hokeji, MS v klasickém i sjezdovém lyžování (součástí jsou i skoky na lyžích - v této disciplíně se vám kromě MS hlásíme také ze závodů Světového poháru a Turné 4 můstků), atletické mítinky ve světě a v ČR (ostravská Zlatá tretra, Memoriál Josefa Odložila a další), tenisové grandslamové turnaje a Davis Cup, hokejová extraliga, fotbalová liga, rychlobruslení, krasobruslení a tak dále.

Nezapomínáme ani na fanoušky dalších sportů - například motorismus (motokros, plochá dráha, tahače, MotoGP, už několik let pro vás vysíláme z pouštní rallye Dakar), basketbal, volejbal, házená, cyklistika a další. Věnujeme se i takzvaným novým sportům, jako jsou floorball, lakros, ragby nebo golf.

Vysíláme také ze soutěží handicapovaných sportovců - mezi ty největší patří zimní i letní paralympijské hry, MS v atletice, republikové sportovní události. Jde-li o významnější akci a jsme přesvědčeni, že bychom ji měli podpořit a naši posluchači by o ní měli být informováni, vysíláme také o menších projektech z regionů ČR.

Mezi naše nejvýznamnější sportovní partnery patří Český olympijský výbor, paralympionici, Český atletický svaz, Prague International Marathon.

Tvrdý "sporťákův" chlebíček

Jak vypadá den sportovního reportéra? To záleží především na tom, kde právě je a jakou akci, respektive sport, pokrývá. Teď jsme na začátku fotbalové sezóny, tak jako příklad můžeme uvést, co a jak musí udělat reportér před, během a po mezistátním zápase fotbalové reprezentace, který se hraje v České republice. (Pokud náš tým hraje v zahraničí, je to opět rozdíl.)

Konkrétně zmíníme třeba přátelský zápas Česko-Belgie, který se hrál ve středu 12. srpna. Dva až tři dny před zápasem mají hráči národního týmu sraz, na kterém už reportér nesmí chybět. Natáčí z něj příspěvky a rozhovory, ty pak musí nastříhat a připravit z nich materiály do zpráv, Sportžurnálu a "proudu" - například Ranního Radiožurnálu. Další dny je to v podstatě stejné. V den zápasu je příspěvků ještě víc, a protože fotbalisté už s médii nekomunikují, musí si reportér vystačit se zvuky, které natočil předtím.

Pak začíná příprava na samotný přenos. Dvě hodiny před zápasem je už na stadionu, kde si všechno v klidu vyzkouší, dořeší případné technické nedostatky. Z 1. poločasu pak reportér vysílá přímé vstupy, 2. poločas v přímé reportáži ze závěru zápasu. A i když zrovna reportéra neslyšíte, neznamená to, že není na místě: tam být musí, aby věděl, co se dělo v době, kdy nevysílal, a mohl vás o tom informovat, kdykoli dostane slovo. Po skončení zápasu rychle natočí krátkou zprávu a běží do takzvané mix zóny, kde má jedinou možnost mluvit s hráči bezprostředně po zápase.

Mnohem náročnější práce čeká reportéra na akcích, které trvají déle, například olympijské hry nebo tenisové grandslamové turnaje. Nejvíc problematické, časově a fyzicky velmi náročné jsou akce, kdy se reportér musí přesouvat z místa na místo mnohdy i stovky kilometrů (například Tour de France, rallye Dakar nebo MS ve fotbale).

Stoupání na Col de Feuilla

S mikrofonem za fotbalem a za hokejem

Naši reportéři se hlásí z fotbalových a hokejových stadionů, na kterých se právě hrají utkání nejvyšší soutěže.

S mikrofonem za fotbalem vyrážíme, když se v termínové listině ČMFS sejdou alespoň čtyři zápasy se shodným začátkem. Sezóna 2009/2010 začala 24. července a přímé vstupy vám nabízíme vždy v sobotu, neděli a pondělí.

Kromě naší ligy vysíláme i zápasy fotbalové Ligy mistrů a Evropské ligy - přímé vstupy a reportáže ze všech utkání, ve kterých hrají české týmy. A samozřejmě jsme také u každého zápasu české reprezentace. Na podzim se můžete těšit na přenosy z kvalifikace o postup na MS 2010 v Jihoafrické republice.

S mikrofonem za hokejem máte jedinečnou možnost být u všech důležitých momentů zápasů hokejové extraligy a sledovat, jak jsou na tom týmy, kterým fandíte. Kolečka přímých reportáží vysíláme zpravidla v úterý a pátek od 19 do 20 hodin a v neděli od 18.30 do 20 hodin podle rozpisu ČSLH. Konkrétní informace najdete v programu Radiožurnálu. Také v hokeji sledujeme všechny zápasy českého národního týmu.

O vysílání přímých přenosů z významných zápasů fotbalových a hokejových lig a našich národních týmů se s předstihem dozvíte v rubrice O stanici na stránkách www.radiozurnal.cz.

Sportžurnál

Kromě sportu v pravidelných zprávách vysíláme každý den hodinový souhrnný sportovní přehled - Sportžurnál (ve všední dny od 19 hodin, o víkendu a svátcích už o půl hodiny dřív, pokud není S mikrofonem za...), magazín sportovních informací ze všech koutů světa. Kdo dal gól, koho vyměnili, komu hráli hymnu, o kom se smlouvá, s kým budeme hrát...?
Každý večer se dozvídáte, jak sportovní události hodnotí jejich aktéři a jak je komentují redaktoři Radiožurnálu. Nabízíme aktuální informace přímo ze sportovišť a portréty hvězd. Provádíme vás zákulisím sportovních událostí a uslyšíte i další zajímavosti ze světa, kde rozhoduje síla, vytrvalost, soustředění, schopnost kombinace, ale také peníze sponzorů. Sportžurnál si můžete zpětně poslechnout také v Rádiu na přání.

Na co se můžete těšit ve sportu na Radiožurnálu do konce roku 2009?srpen:
29. 8. - 13. 9.: tenisové US Openzáří:
do 13. 9.: tenisové US Open
5. 9.: kvalifikace na MS ve fotbale Slovensko-Česko
9. 9.: kvalifikace na MS ve fotbale Česko - San Marino
9. 9.: začátek hokejové O2 extraligy
18.-20. 9.: Davis Cup - semifinále Chorvatsko-Českoříjen:
10. 10.: kvalifikace na MS ve fotbale Česko-Polsko
14. 10.: kvalifikace na MS ve fotbale Česko - Severní Irsko

Speciální projekt Radiožurnálu k OH ve Vancouveru 2010

Sledujeme naše největší medailové naděje. Každou středu v 9.10 vám Zblízka ukazujeme přípravy vybraného olympionika. Záznamy těchto reportáží najdete v Rádiu na přání. A na koho jsme zaměřili své mikrofony?

Lukáš Bauer (běh na lyžích)
Dominik Hašek (národní hokejový tým)
Nikola Sudová (akrobatické lyžování)
Tomáš Verner (krasobruslení)
Šárka Záhrobská (sjezdové lyžování)
Martina Sáblíková (rychlobruslení)
Tomáš Kraus (skicross)
Michal Šlesingr (biatlon)

Logo

Sport na Radiožurnálu on-air a on-line

S námi můžete fandit u rádia, počítače nebo třeba mobilního telefonu. Kdysi bylo možné udělat si na rozhlasovém přijímači rysku :-), dnes stačí uložit do paměti frekvenci - doma, v práci i v autě. Frekvenci odpovídající místu, kde právě jste, najdete v mapce vysílačů Radiožurnálu. Leták s frekvencemi vám můžeme také poslat.

Na internetu nás "naladíte" snadno - stačí kliknout na živé vysílání na titulní stránce www.radiozurnal.cz. Pokud znáte podrobnosti o rychlosti svého připojení k internetu, můžete si z nabídky vybrat kvalitu přenosu, která jí nejlépe odpovídá. Pro nejnižší kvalitu zvuku stačí i připojení přes běžný mobilní telefon.

Chcete-li vědět, kdy budeme vysílat z jaké sportovní akce, sledujte rubriku O stanici. Tady jsou k dispozici aktuální informace, co všechno vám (i) v rámci sportovního zpravodajství nabízíme a odkud se přihlásí naši reportéři v živých vstupech nebo přenosech. V programu Radiožurnálu najdete, kdy a co konkrétně uslyšíte v nejbližších dnech.

I mistr tesař se někdy utne... :-)

Sportovní reportéři jsou jen lidé, a tak si i oni občas vyberou slabší chvilku. Někdy jsou z toho úsměvné momenty, na které se vzpomíná i po letech. Také se stalo, že reportéra ovlivnilo zaměstnání manželky - třeba jako tomu bylo u vedoucího sportovní redakce Petra Součka :-)

Vaše dotazy:

dotaz posluchače: Proč nehlásíte sportovní výsledky v každých zprávách? Viz Davis Cup s Francií - ani v 19.30, ani ve 20.00 jsme neslyšeli výsledky, i když už bylo po zápase...

Přesně v tomto čase (od 19 hodin) vysíláme pravidelný magazín Sportžurnál, ve kterém máte možnost slyšet hodinový souhrnný přehled o všech dosavadních sportovních výsledcích. Z tohoto důvodu nejsou sportovní informace součástí zpráv v půl a celou. Výsledky právě skončených zápasů se pak z vysílání dozvíte téměř okamžitě, kdykoli během hodiny.

dotaz posluchače: Kdo rozhoduje o tom, jaké informace bude obsahovat sportovní blok zpráv?

O obsahu sportovní části zpráv rozhoduje takzvaná sportovní služba (tato služba je součástí týmu zpravodajského sálu, newsroomu). Dalším, kdo rozhoduje o tom, co uslyšíte ve zprávách ze sportu, je autor zpráv. Poslední slovo pak má editor, který zodpovídá za obsah a koncepci vysílání Radiožurnálu.

Vaše konkrétní názory nebo námitky nás zajímají. Budeme rádi, zachováte-li nám i nadále svou přízeň a budete nám dál psát, a to buď prostřednictvím kontaktního formuláře nebo přímo na naši e-mailovou adresu. Vulgární a urážlivé reakce nám však, prosím, neposílejte. Nebudeme na ně reagovat.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: pes , lep
Spustit audio