Zelená vlna pomáhá už 35 let

12. říjen 2009

Posluchači vnímají dopravní zpravodajství Českého rozhlasu jako automatickou součást našeho informačního servisu. Jen málokdo si ale vzpomene, že poprvé jsme Zelenou vlnu vysílali už před 35 lety. A teď, 16 let po rozdělení Československa, se vrátila také do programu Slovenského rozhlasu.

Psal se rok 1974, když se na rozhlasových vlnách v tehdejším Československu poprvé vysílalo pravidelné dopravní zpravodajství. Dostalo název Zelená vlna. Nízká hustota provozu v porovnání s dneškem ale nebyla pochopitelně hlavním důvodem pro jeho vznik. Tím se staly dopravní komplikace, které vznikaly při hromadných "úprcích" všech, kteří se autem vydávali na víkend mimo hlavní město. Dalším z důvodů byly pravidelné Spartakiády, při kterých se do Prahy sjížděly tisíce cvičenců, a provoz tak v ulicích hlavního města neúměrně vzrostl.

Vůbec první vysílání tak zvané Oblastní Zelené vlny je datováno k 22. září 1974. "Na to si moc dobře vzpomínám, šlo tehdy jen o zkušební vysílání do zdi. Ale protože se povedlo, o týden později, 29. září, jsme už vysílali poprvé naživo do éteru. Kdo mohl tenkrát tušit, že dopravní zpravodajství se o pár desítek let později stane důležitou součástí vysílání skoro každé rozhlasové stanice," vzpomíná Leo Kustoš, jeden z prvních hlasů Zelené vlny.

Logo

Nejdřív Zelená vlna přinášela dopravní informace jen z Prahy a Středočeského kraje, kde byl největší provoz. Krátce po roce 1989 se ocitla v soukromých rukou, aby se zanedlouho, v roce 1992, vrátila pod křídla veřejnoprávního rozhlasu. Poté se její vysílání rozdělilo na takzvanou celostátní a oblastní neboli regionální Zelenou vlnu (vysílanou na ČRo Regina Praha).

Radiožurnál dodnes vysílá celoplošné dopravní informace. Pro jejich sběr využívá moderní callcentrum a kromě tradičních zdrojů (Národního dopravního informačního centra, Centra dopravních informací Policie ČR, hasičů a dalších složek IZS, společnosti Global Assistance, hydrometeorologů - ČHMÚ, krajů, motohlídek Českého rozhlasu, odtahových služeb, posluchačů dalších rádií atd.) i zprávy od dopravních Zpravodajů Zelené vlny.

Jde o registrované řidiče, kteří zdarma volají na číslo 800 12 20 12, jakmile narazí na dopravní komplikace (nebo naopak zjistí, že dosavadní komplikace pominuly). Tito řidiči jsou na pravidelných setkáních i korespondenční formou školeni, jak mají dopravní informace vyhodnocovat a předávat do našeho callcentra. Tak hustou síť registrovaných pomocníků na silnicích nemá žádný jiný subjekt v České republice. Informace od nich využívá například také právě Národní dopravní informační centrum v Ostravě.

V novém tisíciletí přibylo ve vysílání Radiožurnálu i specializované vysílání dopravních informací pro Prahu a okolí při ranních dopravních špičkách a v pátek odpoledne jako reakce na stále houstnoucí provoz. V jednu chvíli se tak na vysílačích Radiožurnálu podle jejich umístění přenáší dvě různé relace Zelené vlny.

Zelená vlna dneška - moderní a profesionální

Vysílání Zelené vlny zajišťuje tým profesionálních redaktorů zabývajících se dlouhodobě dopravní problematikou. Právě ve specializované redakci ve spojení s nejmodernějším callcentrem pro sběr dopravních informací nemá Zelená vlna Radiožurnálu v České republice konkurenci.

Redaktoři Zelené vlny Radiožurnálu mají k dispozici všechny důležité zdroje dopravních informací v ČR. Ty se zobrazují v přehledné webové aplikaci TrafficNews. Jde o systém vyvinutý společností Global Assistance, který umožňuje základní třídění zpráv (podle typu události, místa, platnosti apod.). Aplikace také zobrazuje, kdo je zdrojem informace, zda je ke zprávě přiřazen zvukový záznam telefonátu Zpravodaje Zelené vlny nebo jiného řidiče a geografickou lokalizaci události včetně zobrazení v mapě.

Zelená vlna - už 35 let!

V aplikaci TrafficNews se zobrazují dopravní informace, které na společné callcentrum Zelené vlny a společnosti Global Assistance telefonují Zpravodajové Zelené vlny, a informace od všech už zmíněných zdrojů. Systém TrafficNews je přístupný i regionálním stanicím Českého rozhlasu.

Redaktoři mají právo s každou důležitou dopravní informací kdykoli vstoupit do vysílání Radiožurnálu nejen v živém vysílání, ale i ve stočených pořadech. V tom se Zelená vlna liší od ostatních rozhlasových stanic, které mají pro dopravní zpravodajství předepsány jen pravidelné relace navázané na reklamní nebo sponzorský spot.

Na internetových stránkách Zelené vlny máme od začátku října novinku: pro všechny (nejen) řidiče jsme zpřístupnili dopravní mapu. Na ní lze rychle zjistit, kde přesně je jaké dopravní omezení. Mapa velmi usnadňuje plánování cesty. Stačí do ní kliknout. Nejenže máte okamžitě k dispozici aktuální obrázek dopravních omezení v celém Česku, ale po kliknutí na konkrétní značku v mapě je v pravém sloupci zobrazen přesný popis, co se na daném úseku děje - včetně časového omezení a doporučené objížďky. Navíc máte na výběr několik možností zobrazení mapy: klasickou "autoatlasovou", satelitní (přímo vidíte oblast, kde ke komplikaci došlo), hybridní (kombinace klasické a satelitní) a terénní. Využít můžete také 3D pohledu na mapu - podívat se na konkrétní místo dojezdu ze směru příjezdu.

Český rozhlas jako jediný v ČR vysílá prostřednictvím vysílačů Radiožurnálu, Vltavy a Reginy moderní dynamické dopravní informace v systému RDS-TMC, které využívají satelitní navigace pro varování před uzavírkami, nehodami a kolonami.

Vše o historii vysílání dopravního zpravodajství Českého rozhlasu najdete na stránkách Zelené vlny.

Zelená vlna od září také na Slovensku

Od 1. září 2009 se vysílání Zelené vlny vrátilo na Slovensko. Díky sublicenci poskytnuté Českým rozhlasem tak může nová redakce Slovenského rozhlasu pokračovat v tradici jménem Zelená vlna. Dopravní informace vysílají 4 stanice Slovenského rozhlasu: Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio FM a Rádio Patria, a to denně od 5 do 22 hodin.

Zelená vlna

Slovenský rozhlas v rozsáhlém průzkumu mezi svými posluchači zjistil, že jim chybí kvalitní a rychlé dopravní vysílání. Luboš Kasala, programový manažer slovenské Zelené vlny, k tomu dodává: "Preto sme sa rozhodli aj u nás na Slovensku oživiť značku Zelená vlna, ktorú mnohí poslucháči poznajú ešte z čias federálneho Československého rozhlasu ako Zelená vlna Hviezdy."

Také slovenská Zelená vlna si po vzoru té české chce postupně vybudovat co největší počet zdrojů dopravních informací pro co nejrychlejší a nejpřesnější novinky z dopravy do vysílání. A proto i tam vznikl projekt podobný českému Národnímu dopravnímu informačnímu centru v Ostravě. Důležitou složkou a významným informačním zdrojem informací v Zelené vlně budou i na Slovensku dopravní zpravodajové - Zelení anjeli.

Našim slovenským kolegům blahopřejeme a držíme pěsti!

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jař , lep
Spustit audio