Světluška svítí a zpívá pro nevidomé

20. listopad 2009
Naživo

Vánoce jsou sice až za chvíli, ale společně ustrojíme stromeček pro některé z nás v předstihu už v listopadu. To se totiž rozsvítí Světlo pro Světlušku - projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu a jeho patronky, zpěvačky Anety Langerové. Spolu s ní budou na pomoc lidem se zrakovým handicapem ve středu 25. listopadu v Pražské křižovatce (kostele sv. Anny) svítit například Miro Žbirka, Jirka Macháček a MiG 21, Saša Rašilov, Vanda Hybnerová, nevidomí muzikanti a průvodce večerem Michal Horáček. Od 21 hodin na Radiožurnálu s Vladimírem Krocem.

Benefičním koncertem vyvrcholí už 7. ročník charitativního projektu, který za dobu své existence rozdělil na přímou pomoc zrakově handicapovaným lidem částku téměř 50 milionů korun. K těm ještě před letošními Vánocemi přibudou peníze, které Světluška nasbírala v tomto roce.

Pátý ročník Světla pro Světlušku bude ve znamení novinek. "Mám velkou radost, že spolu se Světluškou představíme pro mě vzácné hudební hosty a unikátní reportáže Den POTMĚ, kde si pět známých osobností vyzkouší prožít svůj den ve světě bez světla a barev, bez jednoho z nejdůležitějších smyslů - zraku. Budou jimi Michal Horáček, Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, Tatiana Vilhelmová a Ivan Trojan," říká Aneta Langerová, kterou uslyšíte ještě před koncertem v sobotu 22. listopadu ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu, kde bude hostem Václava Žmolíka.

Aneta a světlušky

Patronka projektu zároveň věří, že pomocí dárcovských SMS od rozhlasových posluchačů a televizních diváků se podaří překonat hranici 9 milionů korun. Tak by totiž Světluška mohla nadělit nevidomým už k Vánocům to, co nejvíce potřebují.

Nově můžou zájemci Světlušku podpořit během přímého přenosu Radiožurnálu a České televize také prostřednictvím call centra, kam budou moci volat a přispět na sbírkové konto. Roli operátorů speciálně pro Světlušku přijali Eva Holubová a Jan Budař.

Diváci a posluchači můžou Světlušce poslat také dárcovskou SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87777, nebo ji nově můžou podpořit i celoročně zasláním jedné dárcovské SMS ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA na číslo 87777 (každý měsíc vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč, sbírka z ní obdrží 27 Kč). Přispívat lze také na sbírkové konto "deset devítek": 9999999999/0100.

Benefiční večer je poděkováním všem dobrovolníkům a dárcům, díky kterým Světluška může svítit na cestu nevidomým a těžce zrakově postiženým dětem i dospělým z celé České republiky. V přímém přenosu se diváci a posluchači dozví, jak konkrétně pomohly peníze shromážděné v předešlém ročníku sbírky.

Chcete-li se sami zúčastnit koncertu, informace o vstupenkách, další organizační pokyny a možnosti, jak přispívat, najdete na stránkách Nadačního fondu Českého rozhlasu a Světlušky.

Přímý přenos na vlnách Radiožurnálu začíná 25. listopadu 2009 ve 21 hodin, posluchače bude k pomoci nevidomým a slabozrakým motivovat i moderátor Vladimír Kroc.

Děkujeme za každou projevenou pomoc.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, Brněnsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: Světluška , lep
Spustit audio