70 let od úspěchu Operace Anthropoid

V nejdůležitější chvíli nás spojenci opustili, přesto jim Čechoslováci dokázali, že se s německou okupací nikdy nesmíří. 27. května si připomínáme 70 let, kdy naši hrdinové spáchali atentát na jednoho z tvůrců holocaustu, kata Čechů Reinharda Heydricha. Fakta a vzpomínky pamětníků uslyšíte na Radiožurnálu.

Přesně 27. září 1941 se Heydrich stal zastupujícím říšským protektorem Protektorátu Čechy a Morava. Následující den – na svatého Václava – se ujal vlády na Pražském hradě. O osm měsíců později na něj provedli českoslovenští parašutisté atentát, jehož zraněním 4. června podlehl. Po tomto heroickém činu následovala tak zvaná heydrichiáda – brutální represe ze strany nacistů vůči lidem v Čechách a na Moravě.

Na Radiožurnálu uslyšíte od 27. května do 10. června speciál věnovaný atentátu a období po něm. První nedělní díl vysíláme ve 12.10, všechny další pak každý den v 11.20 hodin. Redaktor Jaroslav Skalický začíná svůj historický kurz přesně v den atentátu, končí pak dnem, kdy fašisté vyvraždili a vypálili Lidice.

V archívních reportážích uslyšíte například, jak a kudy byla převážena rakev s Heydrichem a o manifestaci na podporu Němců 2. června. Zavzpomínají pamětníci, o své poznatky se podělí historikové. Jaroslav Skalický zamířil i do Londýna, kde se o atentátu rozhodovalo – sídlily tu exilová vláda a zpravodajská služba. V reportáži se také dozvíte o místě ve Skotsku, kde se parašutisté cvičili.

Usedlost Camusdarach v Arisaigu na skotském pobřeží. Jedna z těch, kde se cvičili českoslovenští parašutisté před vysazením do Protektorátu.

S událostmi před 70 lety se s vámi podělí například generál Jaroslav Klemeš, poslední ze dvou žijících účastníků výsadků z Anglie do Protektorátu. Vzpomínat bude také Helena Vovsová, která pracovala na zámku v Panenských Břežanech v době, kdy tam Heydrichova rodina bydlela. Historická fakta dá do souvislostí Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

Co předcházelo atentátu na Heydricha

Jedním z jeho prvních kroků po uvedení do funkce byly popravy předních generálů, výnos proti Židům, deportace Čechů odsouzených stannými soudy do koncentračního tábora Mauthausen a deportace prvních Židů. V projevu z 2. října například sdělil, že „tento prostor se jednou musí stát německým a Čech tady nemá už koneckonců co pohledávat. (Následující sled událostí je zestručněn. Jak se vše událo, si můžete poslechnout v 10dílném rozhlasovém dokumentu z roku 2007.)

3. října 1941 rozhodl v Londýně plukovník František Moravec, že Heydrich musí zemřít

28.–29. prosince 1941: výsadek paraskupiny Anthropoid (Jan Kubiš a Jozef Gabčík – Nehvizdy)

Souběžné výsadky skupin Silver A (Alfred Bartoš, Josef Valčík, Jiří Potůček – Senice u Poděbrad) a Silver B (Jan Zemek, Vladimír Škacha – Kasaličky)

Old Manor House ve vesnici Wingrave, pár mil od Aston Abbotts, si za 2. sv. války pronajala čs. exilová vláda. V klidném venkovském prostředí se konala důležitá zasedání, víkendy tu občas trávil také Jan Masaryk. Zámeček dnes slouží k bydlení.

Anthropoid se v Praze spojuje s Janem Zelenkou-Hajským a dalšími spolupracovníky

28.–29. března 1942: výsadek paraskupin Zinc ve Gbelech na Slovensku (mezi jeho členy i Viliam Gerik, který se po nervovém zhroucení 4. dubna přihlásil na gestapu) a Out Distance v Telči (členem této skupiny je Karel Čurda, který později selhal, když vyzradil, že za atentátem stojí Kubiš s Gabčíkem)

27. května 1942 – atentát na Reinharda Heydricha

10 hodin 35 minut – Praha-Libeň, Kubiš s Gabčíkem za pomoci Josefa Valčíka (pozorovatel) provedli vrhem bomby atentát na přijíždějící automobil s Heydrichem. Ten byl okolojedoucím dodávkovým vozidlem odvezen do nemocnice Na Bulovce.

Kubiš s Gabčíkem a s dalšími pěti parašutisty pak postupně až do konce května přicházejí do kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici (u Karlova náměstí), kde se schovávali až do posledního dne

28. května přichází odveta ze strany nacistů – ale je to jen začátek. Je zatčeno 10 tisíc členů české opoziční inteligence, první stovka z nich je hned popravena, zrovna tak jako už dříve zadržená rodina Stehlíkova z Plzně, která parašutistům pomáhala.

Bývalé opatství v Aston Abbotts se na podzim 1940 stalo sídlem prezidenta Beneše. Bydlel zde se svými nejbližšími a pracoval. Odtud dojížděl do úřadu v Londýně. Na venkov se uchýlil kvůli bombardování Londýna, kde žil od svého odchodu z Československa.

4. června umírá Reinhard Heydrich. 10. června nacisti provedou trestní akci, jak ji sami eufemisticky nazývají – kompletně vyvraždí a vypálí obci Lidice (60 žen, 88 dětí a 340 mužů). Navíc vyhlašují odměnu 10 miliónů korun za dopadení atentátníků.

13. června posílá Karel Čurda anonym na četnickou stanici, ve které uvádí, kdo atentát provedl. O tři dny později sám zajde na gestapo a informaci potvrdí. Mezitím se gestapo po brutálním výslechu Vlastimila Moravce, jednoho ze spolupracovníků skupiny Anthropoid, dozví místo úkrytu parašutistů.

18. června 1942 ráno ve 4 hodiny 25 minut obklíčí kostel sv. Cyrila a Metoděje přes 800 gestapáků a členů Waffen-SS. Na výzvu vzdejte se odpověděli parašutisté celkem třikrát. Dvakrát „Nikdy!“ a potřetí „Češi se nevzdávají!“

Všech sedm hrdinů – Josef Gabčík, Jan Kubiš (oba skupina Anthropoid), Adolf Opálka (Out Distance), Josef Valčík (Silver A), Jaroslav Švarc (TIN), Josef Bublík a Jan Hrubý (oba skupina Bioscop) – neúnavně bojuje, ale před 11. hodinou boje končí smrtí pěti z nich, Bublík umírá při převozu do nemocnice, Kubiš po příjezdu do nemocnice.

Čest památce československých hrdinů.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio