Světluška vás zve na kávu

5. prosinec 2011
HandyCamping

Už jste si někdy vyzkoušeli, jaké je to POTMĚ? Právě teď máte šanci. Od 10. do 24. června pro vás Nadační fond Českého rozhlasu otevře kavárnu, kde budete obslouženi nevidomými hosteskami, průvodci a číšníky. Ochutnáte nejen kávu, ale i vystoupení známých hudebníků. Na vaši návštěvu v Praze na Ovocném trhu se těší například patronka Aneta Langerová a herec Viktor Preiss.

Celých 14 dní si budete moci v kavárně POTMĚ na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je obejít se bez pomoci zraku. V naprosté tmě vás obslouží nevidomí. Nevšední kavárna bude stát na Ovocném trhu za Stavovským divadlem v Praze.

Logo

Radiožurnál vám zprostředkuje otevření letošní kavárny. Ve čtvrtek 10. června ji ve 13 hodin společně otevřou patronka projektu Světluška Aneta Langerová a herec Viktor Preiss. Tým dvanácti vyškolených nevidomých kavárníků se na vás bude těšit denně až do čtvrtka 24. června v tradičním čase „od nevidim do nevidim“.

V pátek 11. června od 22.40 uslyšíte speciál Z jiného pohledu, který se bude věnovat kavárně POTMĚ. Dozvíte se, jak bude vypadat ta letošní, na co všechno se můžete těšit a komu a jak můžete pomoci.

A když už budete popíjet kávu nebo něco jiného, můžete si také poslechnout dobrou muziku. Na střeše kavárny vystoupí například Saša Rašilov, Tomáš Klus, Jan Budař a XINDL X, ale také talentovaní nevidomí hudebníci.

Kavárna Potmě

Letos už pošesté připravila koncert uvnitř kavárny Aneta Langerová, která vás navíc jedno odpoledne obslouží: „Doufám, že se mi i tentokrát podaří bez nehody obsloužit návštěvníky, kteří si přijdou vychutnat setkání s jiným světem. Světem, kterému chybí barvy a světlo, ale když ho necháte do sebe vstoupit, otevře vám jiné obzory. Znovu se pokusím zahrát a zazpívat ve tmě, kde my vidící máme možnost pochopit každodenní problémy nevidomých lidí a kde jsme my odkázáni na jejich pomoc.“

Pět předchozích ročníků kavárny přineslo do sbírky Světluška 1.461.334 Kč. Za tímto číslem se skrývá více než deset tisíc návštěvníků, kterým nevidomí kavárníci uvařili na 14 tisíc nápojů.

Patronka sbírky Světluška Aneta Langerová

Přijďte i letos posedět a vychutnat si kávu POTMĚ. Podpoříte dobrou věc. Výtěžek z tohoto projektu je určen do sbírky Světluška na pomoc nevidomým a zrakově postiženým dětem a dospělým.

Akce KAPKA 2010 proti leukémii

Radiožurnál a Zelená vlna podporují také akci, která chce oslovit veřejnost a upozornit na problémy lidí s poruchou krvetvorby. Od pátku 11. do neděle 13. června potkáte na čerpacích stanicích stovky dobrovolníků z řad skautů a skautek, které budou omývat okna vozidel. Heslem akce KAPKA 2010 je „Společně proti leukémii“. Dozvíte se třeba, jak se zaregistrovat do Českého národního registru dárců dřeně a jak finančně pomoci jeho rozšíření.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu