Solidarita změnila (nejen) polskou historii

Polská cesta svobody začala před 30 lety. Odboráři nevyšli do ulic, ale stávkovali v podnicích. Nejvíc bylo vidět na poslední stávku - v gdaňských loděnicích. Pak už polská komunistická vláda neměla na vybranou. S nezávislými odbory – Solidaritou – podepsala dohodu. A i když to ještě nechtěla vzdát, když vyhlásila výjimečný stav, Solidarność byla trpělivá. Připomeňte si s Radiožurnálem, jak to všechno začalo a jak na roli Solidarity vzpomínají pamětníci.

Polské nezávislé odbory Solidarita (Solidarność) vznikly v roce 1980. Tehdy se dělníci (sic!) postavili komunistické zvůli. Už nevyšli jako v roce 1970 do ulic, ale stávkovali tam, kde pracovali. Šlo o tak zvanou okupační stávku. A nedělali to jen kvůli zlepšení svých pracovních podmínek, hlásili se i k politickým požadavkům. Komunisté začali zpívat labutí píseň… Poláci tak dlouho trvali na svém, až polské úřady kapitulovaly a 31. srpna 1980 podepsali se stávkujícími dělníky dohodu, ve které přistoupily na jejich požadavky.

Vláda se ale nehodlala vzdát tak snadno (navíc Solidarita nechtěla, aby se v Polsku opakoval československý rok 1968). O rok a půl později (prosinec 1981) vyhlásil generál Wojciech Jaruzelski výjimečný stav. Vůdci opozice mířili, tradičně, do vězení. Až koncem 80. let, když Moskvu řídil Michail Gorbačov, začala být Solidarita zase více aktivní. A opět se stávkovalo, tentokrát však dohoda vedla k prvním, stále ještě ale jen polosvobodným volbám a v nich Solidarita zvítězila.

Na Radiožurnálu exkluzivní rozhovor s Lechem Wałęsou

Lech Walesa

Jedním z vůdců Solidarity byl Lech Wałęsa. Pracoval v loděnicích Gdaňsk (Stocznia Gdańska) jako elektrikář. Postavil se do čela stávky v roce 1980 a za to, co pro boj proti tyranii komunistického režimu udělal, dostal v roce 1983 Nobelovu cenu míru. Pět let (1990-1995) byl prezidentem svobodného Polska. V roce 2006 kvůli nesouhlasu s podporou konzervativní strany Právo a spravedlnost bratří Kaczyńských ze Solidarity vystoupil.

V pátek 13. srpna v Ozvěnách dne se v rozhovoru Petra Vavroušky, varšavského zpravodaje Českého rozhlasu, s Lechem Wałęsou dozvíte, jak Solidarita vznikla, kdo se do ní zapojil a co její existence znamenala nejen pro polskou společnost, ale i pro situaci v zemích pod sovětskou okupací.

Dokument k 30. výročí vzniku Solidarity

Ve středu 18. srpna ve 20.30 hodin si na Radiožurnálu můžete poslechnout dokument Petra Vavroušky, který shrnuje a prostřednictvím pamětníků hodnotí uplynulých 30 let Solidarity. O své vzpomínky se s ním podělili nejen zástupci disentu Lech Wałęsa a například Václav Havel, ale i zástupce totalitního režimu Wojciech Jaruzelski.

Když v roce 1980 začali dělníci v loděnici v Gdaňsku stávkovat za vznik nezávislých odborů, konec cenzury médií, volné soboty, zvýšení platů a podobně, ostatní Poláky to nenechalo chladnými. Jen během jednoho roku jich do odborového hnutí Solidarita vstoupilo na deset miliónů!

Logo

A ačkoli už za rok naděje lidí utnul výjimečný stav, Poláci se nevzdali. Režim položili na lopatky v červnu 1989, kdy Solidarita absolutně zvítězila ve volbách. Další komunistické režimy v Evropě pak začaly padat jako domino.

Vliv Solidarity přesáhl i Polsko. Dodala odvahu opozičním a disidentským hnutím v dalších zemích takzvaného východního bloku, včetně tehdejšího Československa. Legendární jsou tajná setkání disidentů na „zelené“ hranici, v Krkonoších a v Jeseníkách. I na ně můžete zavzpomínat ve středu večer s Radiožurnálem.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio