Anetiny Světlušky na cestě k nevidomým a k vám

30. březen 2017

Den, kdy svítí Světlušky, je osmičkový. Letos už po osmé, a to ve středu 8. září, se do českých měst rozletí tisíce broučků. Když si u nich koupíte malou drobnost, pomůžete našim nevidomým spoluobčanům a přidáte jim trochu světla do jejich života.

Charitativní den pořádá už tradičně Nadační fond Českého rozhlasu a Světluščina patronka Aneta Langerová ví, že nejde jen o peníze: „Sbírka Den, kdy svítí Světlušky, je mnohem více o tom, zda se umíme dívat okolo sebe. Myslím, že naši dárci to vědí, proto Světlušce pomáhají nejen v září, ale kdykoli, kdy se mohou pro někoho, kdo nevidí, stát jeho očima. Třeba když jednoduše potřebuje přejít přes cestu.“

Ve více než 300 městech potkáte 6 tisíc dobrovolníků v kostýmu broučka, kteří budou nabízet speciální placku „Svítíš?“, přívěsek a náramek se Světluškou za symbolické ceny 30, 70 a 50 korun. Zakoupíte-li si některý z předmětů, přispějete na přímou pomoc nevidomým dětem i dospělým.

Aneta Langerová Hostem Radiožurnálu v úterý 7. září

Aneta Langerová

Moderátorka Hanka Shánělová se zpěvačky a patronky Světlušek Anety ptala, jestli si stihla trochu odpočinout během léta plného festivalů, jakou zkušenost má s novináři po šesti letech v showbusinessu a především jak hodně ji samotnou změnil patronát nad sbírkou Světluška.

Jak pomáháte

V loňském roce Světlušky nasbíraly do lucerniček 6.054.516 korun. Výtěžek sbírkového dne, do kterého jsou zapojeny tisíce dobrovolníků a statisíce dárců, je nejvýznamnějším příjmem dlouhodobého projektu Světluška. Během sedmi let Světluška rozdělila téměř 60 miliónů korun, jen v předcházejícím roce tato částka činila 8.343.036 korun.

Pomohli jste třeba tříleté Vendulce a její mamince z Kunína, které postihly povodně a ocitly se tak bez základního vybavení nutného k životu. Petrovi B. z Lomu u Mostu váš příspěvek umožnil transplantaci umělé oční rohovky. Josefu P. z Českého Brodu Světluška přispěla na zakoupení digitální lupy, která dokáže zvětšit text natolik, aby jej svým zbytkem zraku přečetl. Petru V. z Dříteně jste dali možnost sportovního vyžití, a to příspěvkem na tandemové kolo. A podobných obdarovaných je víc a z toho máme všichni velikou radost.

sbírka Světluška

Zatímco Den, kdy svítí Světlušky, se koná jen jednou za rok, do sbírky Světluška můžete přispívat kdykoli na známé konto „deset devítek“ 9999999999/0100. Světlušce můžete také odeslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87777, nebo ji nově můžete podpořit i celoročně zasláním jedné dárcovské SMS ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA na číslo 87777 (váš operátor vám každý měsíc automaticky odečte částku 30 Kč, sbírka z ní obdrží 27 Kč).

Děkujeme za každou projevenou pomoc.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Zlínsko, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio