Zvířata i lidi slaví 80 let pražské zoo

Prvním zvířetem byla vlčice Lotta, první lachtani Hýta a Batul, první slon Baby. Chcete vědět, proč zrovna kůň Převalského je erbovním zvířetem Zoo Praha? Jak zoo vznikla a co všechno se v ní za posledních 80 let stalo, uslyšíte ve zvířecím seriálu Radiožurnálu už od neděle 27. března!

Kdyby se bývalo nebylo tolik diskutovalo, mohla dneska pražská zoo slavit už přes stovku. Úplně poprvé se totiž o založení zahrady začalo mluvit už v roce 1881. Jenže to dopadlo jako vždycky u něčeho tak neobvyklého. Ještě na konci 19. století se i náš známý národopisec Vojta Náprstek snažil spolu s dalšími na pražské radnici prosadit založení zoo, ale ani to nevyšlo.

Až v novém století se o pražské zoologické zahradě začalo mluvit víc a hlavním „vyjednavačem“ a pozdějším prvním ředitelem byl profesor Jiří Janda. Trvalo to skoro 30 let, ale nakonec se to podařilo: v pondělí 28. září 1931 byla slavnostně otevřena Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

Manželé Jandovi se lvíčaty

Na Radiožurnálu uslyšíte každou neděli od 27. března do konce září vždy v 9.10 a 15.10 hodin reportáž ze seriálu, který věnujeme oslavám 80. výročí otevření pražské zoo. Dozvíte se, jak zahrada vznikala, jaká byla první zvířata, která z nich jsou dodneška slavná a proč, čím se zoo, kterou odborný časopis v roce 2007 označil jako sedmou nejlepší ve světě, proslavila a jaké významné osobnosti se o zoo zajímaly a zajímají. Všechny příspěvky i s obrázky najdete na webu Radiožurnálu.

Semtam procházka dějinami pražské zoo

1931 – narodilo se zoo
– prvním zvířetem byla vlčice Lotta
– první koně Převalského byli Minka a Ali

Plakát k zahájení 80. sezóny Zoo Praha

… a pak třeba
1932 – zoo dostala první tygří párek, který roku
1933 – potěšil prvními tygřaty, přišli první slon a nosorožec
1934 – zoo už má krále zvířat – lva Ctirada a lvici Šárku, a taky první lachtany Hýtu a Batula, které zoo věnoval herec Vlasta Burian
1959 – ředitelem se stal legendární Zdeněk Veselovský, který ji vedl celých 30 let a udělal z ní přední zoo známou a oceňovanou na celém světě
1960 – pražská zoo pověřena vedením mezinárodní plemenné knihy koně Převalského

… příroda si nemohla nechat zoo ujít…

Zoo Praha

Povodně z roku 2002, jejichž symbolem se stal lachtan Gaston, ale nebyly jediné, které zoo postihly. Ty první velké už v roce 1941 zaplavily její část. A nejen voda kapavá – v roce 1969 se pod tíhou velkého množství sněhu zřítila voliéra dravců. A tak snad dost už bylo neštěstí.

… jestli chcete vědět zajímavosti z historie zoo, buďto si nalaďte Radiožurnál, nebo si klikněte na stránky Zoo Praha.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio