Všemi směry Po Česku do hradů a zámků

29. říjen 2013
Po Česku

Kde žili Černínové? Kde se konaly čarodějnické procesy a kde žila česká šlechta? V prázdninovém Po Česku zavítáme do devíti hradních nebo zámeckých sídel. Vydejte se od 2. července na cesty s Radiožurnálem.

V naší zemi je s nadsázkou hrad nebo zámek na „každém rohu“. Je jich – no, prostě moc, nejspíš je ještě nikdo nikdy nespočítal. Zjistit se však dá, že kolem 60 z nich je zapsáno v seznamu světového dědictví UNESCO. Ještě pořád nevíte, kam pojedete o prázdninách na výlet?

od soboty 2. července vás moderátor oblíbeného cestovatelského magazínu Po Česku Václav Žmolík bude každý víkend zvát na jeden z nejkrásnější hradů nebo zámků v péči Národního památkového ústavu. Poslouchejte každou sobotu a neděli po 13. hodině a vyhrajte vstupenky k návštěvě některého z nich, knihy, CD, DVD a spoustu dalších hezkých cen. Stačí zavolat, napsat e-mail nebo poslat SMS.

A na sever a na jih…

Na první zámecký výlet se vydáme o víkendu 2. a 3. července na jeden z největších památkových objektů u nás, hrad a zámek v Jindřichově Hradci. Zavítáme do renesančního Adamova stavení, do soukromých pokojů rodu Černínů z Chudenic, kteří zámek získali sňatkem na konci 17. století, nebo do slavného hudebního pavilonu Rondel.

Po Česku letní speciál 2011 po hradech a zámcích

Další víkend, 9. a 10. července, bude cílem výletu Po Česku památkový objekt označovaný za mistrovské dílo barokního umění – zámek Milotice na jihu Moravy. Prohlídka jeho interiérů je zároveň nahlédnutím do všedních dnů na tomto šlechtickém sídle za jeho posledních soukromých majitelů.

Týden na to, 16. a 17. července, navštívíme honosný renesanční zámek u lázní Velké Losiny nedaleko Šumperka. Tady se projdeme jedinečně dochovanými interiéry z 16. století. Zámek má ale i svou temnou historii: právě tady zasedal tribunál nechvalně proslulých čarodějnických inkvizičních procesů.

Na jeden z nejkrásnějších renesančních zámků střední Evropy s půvabným jménem Kratochvíle se vypravíme 23. a 24. července. V letohrádku posledních Rožmberků je nová expozice s dobovým mobiliářem a uměleckými díly. Celý nevšední zážitek korunuje zahrada u letohrádku.

Jedním z nejvíce zpřístupněných objektů je státní hrad a zámek Horšovský Týn. Tam pojedeme na přelomu prázdnin, o víkendu 30. a 31. července. Původně to byl biskupský hrad, později byl ale přestavěn v monumentální renesanční sídlo. Na šesti prohlídkových okruzích mohou návštěvníci vidět raně gotickou kapli, unikátní sbírku českých panovníků i historickou prádelnu. Vystaven je tu i husí brk, kterým byl v roce 1648 podepsán Vestfálský mír, znamenající konec třicetileté války.

První srpnový víkend 6. a 7. zavítáme na zámek Hrádek u Nechanic. Ten byl postaven jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1837 až 1857 ve stylu tehdy módní tudorské gotiky – hrabě se shlédl v anglickém zámku Crewe Hall (dnes je z něj luxusní hotel). Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty v 19. století v původním historickém zařízení. Půdorys zámku připomíná motýla a kvůli podobnosti se mu také říká malá Hluboká.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Nad údolím nádrže Zlatý potok je další z renesančních zámků – Opočno, na který se vypravíme 13. a 14. srpna. Na základech gotického hradu jej vystavěl v druhé polovině 16. století český šlechtický rod Trčků z Lípy. Mezi nejatraktivnější části zámeckých sbírek patří kolekce zbraní a obrazárna s díly benátských a neapolských mistrů 16. až 18. století. Říká se, že je tam zazděná nevěrná manželka Kateřina pane Mikuláše mladšího Trčky. Zámek také patřil do majetku rodu Colloredo-Mannsfeld.

O víkendu 20. a 21. srpna nebudeme jen vzpomínat na začátek sovětské okupace naší země. Podíváme se také na renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou, který byl po druhé světové válce přebudován na letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše. V jeho interiérech uvidíte jedinečnou sbírku tapisérií, anebo bohatou zámeckou knihovnu. Zámek také několikrát navštívil přítel hraběcího pána známý italský skladatel a pedagog Antonio Salieri, současník geniálního Wolfganga Amadea Mozarta. (Taková noticka: Dnes je již poměrně věrně prokázáno, že oproti fikcím v Puškinově románu, různým dramatizacím nebo filmu Miloše Formana se ti dva velmi respektovali.)

Naše prázdninové putování Po Česku završíme na Opavsku. Příkladem klasicistní rezidence začátku 19. století je zámek Raduň. Je obklopen přírodně-krajinářským parkem, doplněným o klasicistní oranžérii se soustavou květných zahrad, fíkovnou a ananasovnou. Interiéry nabízejí atraktivně zařízené společenské i soukromé pokoje, mapující proměny životního rytmu aristokratické rodiny a služebného personálu od počátku 19. až do poloviny 20. století. Kdo je sběratel nebo obdivovatel starožitných panenek a kočárů, ať zamíří právě sem – je tu jejich dlouhodobá výstava.


Zobrazit plán výletů letního speciálu Po Česku na větší mapě

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio