Týden svobody s Radiožurnálem

30. březen 2017

Konec okupace, konec sovětské vojenské nadvlády a zvůle v Československu. Přesně před 20 lety jsme vyprovodili sovětská vojska zpátky domů. Od 20. června do 1. července svoboda v ulicích a v kostce také s Radiožurnálem.

Je vyvrácen mýtus, že tank číslo 23 byl prvním, který vjel v květnu 1945 do Prahy, aby ji osvobodil. Skutečnost je jiná – ten první tank měl číslo I-24 a byl zasažen německou palbou na Klárově. Sověti zakázali, aby jejich vítězství bylo prezentováno „hromadou šrotu“. Proto dodali tank nový – oproti reálu ale jiný, mnohem větší než tank „osvoboditel“.

Po válce byl tento tank č. 23 vystaven na dnešním Náměstí Kinských (tehdy Náměstí sovětských tankistů) s dělem otočeným na nebezpečný imperialistický západ. Jestli po válce symbolizoval osvobození, po srpnu 1968 už pro mnohé Čechoslováky znamenal jediné – okupaci. Na konci dubna 1991, krátce předtím, než byl ukončen odsun sovětských vojsk, se s ním po svém vyrovnal David Černý, leckdy kontroverzní umělec – přemaloval jej narůžovo. Ať už se tento akt někomu líbil, nebo ne, tak jako tak byl tanku odebrán statut národní památky a železný kolos zamířil do Vojenského technického muzea v Lešanech.

Od pondělí 20. června do pátku 1. července bude Praha žít Týdnem svobody. Připomeneme si okupaci, ale také rozpuštění Varšavské smlouvy, vojenského paktu, jehož jedinou vojenskou operací byla okupace Československa v srpnu 1968. Budeme vzpomínat, ale také diskutovat o totalitních režimech současnosti a hodnotit stav demokracie u nás v Evropě.

U sochy svatého Václava na Václavském náměstí v multimediální kostce pro vás Radiožurnál připravil ukázky ze seriálu reportáží k 20. výročí odsunu sovětských vojsk, který vysíláme už celý půlrok. Ukázky budou provázeny prezentací dobových fotografií na velkoplošné obrazovce.

Mediální kostka - 65 let od konce války v Evropě, 2010

Pořadatelé v rámci Týdne svobody zajistili převoz růžového tanku do Prahy. Reportér Radiožurnálu Petr Sehnoutka pondělí 20. června sleduje cestu tanku z Lešan až na Střelecký ostrov, kde by měl být po 14. hodině zakotven uprostřed Vltavy a zůstat tady až do 1. července.

Ve středu 29. června pak z mediální kostky budeme živě vysílat Hosta Radiožurnálu. V improvizovaném studiu přivítáme Jaroslava Šedivého, ministra zahraničních věcí České republiky v letech 1997–1998 a bývalého velvyslance v několika zemích, a také slovenského generála Svetozára Naďoviče, který koordinoval odchod Sovětské armády z Československa.

Týden svobody v kostce

„Možnost žít posledních dvacet let v demokracii vnímáme jako příležitost pomoci nyní těm, kteří takové štěstí nemají,“ říká Marek Vocel z pořádající obecně prospěšné společnosti OPONA.

Růžový tank se vrací do Prahy.

Například v úterý 21. června bude v Mlýnské kavárně zahájena výstava Skutečné Bělorusko. Výstava představuje několik běloruských osobností, které se odmítají smířit s Lukašenkovým režimem, a potrvá do 20. července.

Od čtvrtka 23. do soboty 25. června se můžete těšit na tradiční United Islands festival a 27.–28. června se koná mezinárodní konference „Evropa sjednocená a svobodná? Dvě desetiletí od konce Varšavské smlouvy“. Diskutovat tu budou kromě Karla Schwarzenberga a Alexandra Vondry, jejichž ministerstva přijala patronaci na konferencí, také Václav Havel, Paul Wolfowitz, bývalý ministr obrany USA, Malcolm Rifkind, bývalý ministr obrany Spojeného království, Géza Jeszensky, bývalý ministr zahraničních věcí Maďarska, a další. Své zdravice prostřednictvím videa poslali například bývalý předseda Nejvyššího sovětu a jediný sovětský prezident Michail Gorbačov nebo bývalý prezident USA George H. W. Bush.

Kompletní program Týdne svobody najdete na jeho webových stránkách.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio