Osobnosti si vyzkouší den na vozíku

14. listopad 2003
HandyCamping

ČRo 1 - Radiožurnál a občanské sdružení tělesně postižených Prosaz připravují ojedinělý projekt "Zkus si to!", který má upozornit na složité životní podmínky zdravotně postižených v Česku. Společně jsme se rozhodli vyzvat důležité představitele a osobnosti z různých oblastí, aby za účasti médií strávili celý den se všemi činnostmi výhradně na invalidním vozíku.

Prvním z oslovených je ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, nikoliv jako politik, ale jako šéf resortu, který spravuje záležitosti zdravotně postižených. Ten výzvu přijal a celý čtvrtek 20. listopadu stráví na invalidním vozíku.

Hlavním cílem projektu "Zkus si to!" je, aby si zdraví lidé uvědomili, kolik problémů a překážek mají zdravotně postižení, a chovali se k sobě i svému zdraví zodpovědněji. Záměrem ale není upozorňovat pouze na problémy handicapovaných - vozíčkářů. Veronika Žilková, autorka pořadu ČRo 1 - Radiožurnálu HandyCamping k tomu říká:

"Invalidní vozík byl zvolen jako zástupný předmět bezmocnosti. Na vozíku se může ocitnout kdokoliv, starý občan, zraněný i trvale invalidní. Nejde rovněž o to, jestli ministr Škromach zvládne být celý den na invalidním vozíku, ale aby se ukázalo, jaké obtíže by měl invalidní člověk (například vozíčkář), kdyby vykonával práci ministra české vlády".

Logo

ČRo 1 - Radiožurnál bude 20. listopadu vysílat celý den živé vstupy z této akce a další příspěvky o problémech zdravotně postižených. TV Nova natočí z akce reportáž do pořadu Střepiny, živý vstup do Snídaně s Novou i další příspěvky a k akci byl přizván i deník Mladá fronta Dnes.

Projekt "Zkus si to!" s dalšími osobnostmi bude pokračovat i v dalších měsících. Pořad "HandyCamping", který uvádí Veronika Žilková spolu s Janem Kašparem z Divadla Járy Cimrmana, vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý čtvrtek od 20.05 hodin.

autor: psk
Spustit audio