Bude někdy Ostrava dýchat (čistý vzduch)?

Děti v Moravskoslezském kraji jsou nemocné častěji než jinde v republice. Podle závěrů Akademie věd ČR budou na dnešní špatné životní prostředí doplácet lidé v kraji ještě za desítky let. Je vláda připravena prosadit kroky, které znečištění ovzduší sníží na úroveň jiných oblastí Česka? Poslouchejte v pondělí 12. prosince Speciál Martina Veselovského.

Údajů o stavu ovzduší na severu Moravy je hodně a některé si i protiřečí. Podle čerstvého výzkumu Komise pro životní prostředí AV ČR představují největší riziko jemné prachové částice a na ně vázané karcinogenní zplodiny produkované těžkým průmyslem. Specifická zátěž v Moravskoslezském kraji je patrně nejhorší v Evropské unii. Závěry výzkumu jsou zřejmé: současný nepříznivý stav bude ovlivňovat zdraví lidí na severu Moravy ještě 20–30 let.

Podle vědců z Akademie věd může i krátkodobý pobyt ve znečištěném prostředí Ostravska dočasně poškodit naši DNA. Berou severomoravští politici a vládní ministři tyto údaje v potaz? Pokud s nimi souhlasí, jak budou reagovat? A co by to znamenalo pro těžký průmysl na Ostravsku?

Speciál Martina Veselovského o ovzduší na Ostravsku 12. prosince 2011

Odpovědi na tyto a další otázky uslyšíte v pondělí 12. prosince ve Speciálu Martina Veselovského. Vysíláme živě od 17 hodin z ostravského Klubu Atlantik, ulice Československých legií 7.

O „kvalitě“ života v Moravskoslezské metropoli a jejím okolí si moderátor Martin Veselovský bude povídat s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou, náměstkem ostravského primátora Daliborem Madejem, Vladimírem Burdou z výkonného výboru občanského sdružení Vzduch a členem správní rady sdružení Čisté nebe Andreasem Triandafilu.

Zajímá vás, jestli někdy budou Ostravané dýchat čistý vzduch? Pak si od 17 do 18 hodin nalaďte Radiožurnál nebo Český rozhlas Ostrava. Celou diskusi můžete od 17 do 18.30 hodin sledovat ve video přenosu na zpravy.rozhlas.cz. Pokud se diskuze chcete zúčastnit osobně, přijďte prosím na místo konání nejpozději v 16.45 hodin. Dotazy můžete posílat také prostřednictvím našeho Facebooku.


Zvětšit mapu: Československých legií 7, Ostrava

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio