Historická krása na křídlech

Spitfire, dakota, hurricane, F-16, L-39 Albatros, Jak-11. To je jen zlomek leteckých klenotů, které o víkendu 18. a 19. června uvidíte na Memorial Air Show v Roudnici nad Labem. Na Radiožurnálu vás seznámíme nejen s nimi.

Už od roku 1991 organizuje parta lidí ve svém volném čase tuhle show plnou zajímavých a krásných historických i současných letadel a vojenské letecké techniky. Každý druhý rok se sejdou fanoušci i romantici na letišti v Roudnici nad Labem na Memorial Air Show, aby si připomněli československé letce bojující za II. světové války především v britské RAF.

Za dobu 20 let od vzniku show se tu vystřídaly létající exponáty ze Slovenska, Švýcarska, Dánska, Francie, USA, Itálie, Skotska i Anglie, Švédska a mnoha dalších zemí, samozřejmě včetně České republiky.

Memorial Air Show 2011 - letecká show v Roudnici nad Labem

V pátek 17. června si moderátorka Lucie Výborná od 10 hodin povídala s Hostem Radiožurnálu prezidentem Aeroklubu ČR Vlastimilem Dvořákem, hlavním organizátorem Memorial Air Show, který vás na tuto leteckou oslavu pozval. Pokud vám v sobotu a v neděli 18. a 19. června nevyjde přijet přímo na letiště do Roudnice nad Labem, o zážitky z této letecké show nepřijdete. Na Radiožurnálu totiž také budou hučet motory a svištět vrtule při leteckých ukázkách a akrobatických představeních.

Tmavomodrý svět v reálu a v éteru

Na roudnickém sportovním letišti nebudete vědět, kam dřív s očima. Historická letadla z druhé světové války, současná letecká technika, letadla vojenského letectva, letecká akrobacie, seskoky s padákem. V pátek stroje přiletí a v sobotu i neděli vždy mezi 11. a 13. hodinou uvidíte volné letové ukázky, od 13 do 17 hodin pak vždy následuje hlavní program.

Bombardér B-25J Mitchell, před ním Spitfire Mk.XIX a ve vzduchu Cessna F150L

Jedním z exponátů, který se na přehlídce předvede, bude současný český stroj „Alka“ – Aero L-159 ALCA – jednomotorový lehký víceúčelový taktický bojový podzvukový letoun (tzn. že jeho maximální rychlost nepřekračuje rychlost zvuku ve vzduchu).

Kdo se těší na bombardéry, ten se dočká třeba amerického Douglasu A-26 Invader, bombardovacího a bitevního letounu, který si „prošel“ nejen druhou světovou válkou, ale i válkou v Koreji a ve Vietnamu.

Pod názvem Let C-11 byl v licenci v Československu vyráběn ruský Jakovlev Jak-11

Dalším je pak North American B-25 Mitchell, také z USA. Tento bombardér rovněž z druhé světové války je pojmenován po generálovi amerického letectva Williamovi „Billy“ Mitchellovi, který se ve 20. letech minulého století i proti vůli některých svých nadřízených hlasitě zastával modernizace letecké techniky.

Milovníci britských letounů se můžou těšit na spitfiry, ale i na proudový (neboli tryskový) stíhací letoun vyvinutý v době druhé světové války de Havilland D.H.100 Vampire.

Memorial Air Show Roudnice nad Labem 2011

Na roudnickém letišti pochopitelně nebudou chybět ani ruské, tedy spíše sovětské stroje. Jedním z nich bude Jakovlev Jak-3 – stíhačka z druhé světové války, která je považována za jeden z nejlepších stíhacích letounů této války.

Současnou světovou leteckou techniku bude reprezentovat víceúčelový proudový bojový letoun, který má v pronájmu také Česká armáda – JAS-39 Gripen. Zkratka JAS ve švédštině znamená Jakt, Attack och Spaning – tedy stíhací, bitevní a průzkumný.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio