Hledá se prezident, buďte u toho s Radiožurnálem!

Historicky první přímé prezidentské volby u nás se blíží. Jaký má být prezident, kterého si v lednu zvolíme? Co má umět? Máte už jasno, koho zvolíte, váháte, nebo ještě žádného favorita nemáte? Radiožurnál pro vás kromě předvolebních debat připravil netradiční seriál s Martinem Veselovským, díky kterému budou všichni kandidáti doslova pod lupou.

Poprvé máme jedinečnou příležitost přímo ovlivnit, která osobnost bude reprezentovat náš stát. Taková událost si zaslouží mimořádnou pozornost nás všech. Abyste co nejlépe poznali všech jedenáct kandidátů a mohli zodpovědně odevzdat svůj hlas, připravil pro vás Radiožurnál speciální seriál Hledá se prezident. Poslouchejte od 5. prosince.

Chcete vědět o jednotlivých osobnostech více? Nestačí vám sledovat jejich veřejná vystoupení? Přejete si poznat, jaký je každý kandidát člověk? V novém seriálu oficiální prohlášení nestačí, Martin Veselovský půjde mnohem dále.

Čtěte také

Postupně až do 21. prosince stráví s každým z kandidátů celý den a bude se průběžně hlásit do vysílání Radiožurnálu. Dozvíme se tak, jak se projevují jednotliví kandidáti i v soukromém životě a nejen na oficiálních akcích, jaké mají hodnoty, názory, ale i třeba jakou hudbu poslouchají nebo jaký mají smysl pro humor.

Prezidentští kandidáti – speciál webu Zprávy.rozhlas.cz

Dotyčný kandidát bude na závěr „svého“ dne hostem pravidelných Dvaceti minut Radiožurnálu (po 17. hodině). Z každého dne navíc vznikne reportáž, kterou kromě Radiožurnálu odvysílají i všechny regionální stanice Českého rozhlasu. Celý seriál Hledá se prezident uslyšíte v repríze na Českém rozhlasu 6.

9 kandidátů na prezidenta ve vysílání Radiožurnálu

Táňa Fischerová – 5. prosince
Zuzana Roithová – 7. prosince
Vladimír Franz – 10. prosince
Jan Fischer – 12. prosince
Přemysl Sobotka – 14. prosince
Miloš Zeman – 17. prosince
Jiří Dienstbier – 18. prosince
Jana Bobošíková – 20. prosince
Karel Schwarzenberg – 21. prosince

Udělejte si obrázek ze společných debat kandidátů

První kolo voleb nás čeká 11. a 12. ledna 2013. Všichni uchazeči o Hrad dostanou na začátku ledna prostor v předvolebních debatách. Před druhým kolem voleb (25. a 26. ledna 2013) odvysíláme finálové duely za účasti publika, prostor pro dotazy tedy dostanou i naši posluchači.

Prezidentská standarta na Pražském hradě

Radiožurnál bude přinášet voličům vyčerpávající informace o jednotlivých kandidátech (ať už jich bude jen osm, nebo jedenáct) a jejich programech. Protože nás čekají první volby tohoto typu, uslyšíte na Radiožurnálu i sérii praktických rad a návodů, jak volit, ve „volební vysvětlovně“ nebo přehled historie prezidentských voleb v České republice a Československu a srovnání přímých voleb hlavy státu v různých zemích světa. Připraven je i glosář k prezidentské kampani, kdy bude každý den jedna respektovaná osobnost glosovat uplynulý den této kampaně.

Rozložení voličských sympatií se neodhaduje snadno, mezi favority však podle průzkumů patří bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Z krajských voleb vyplynulo, že se voliči odtahují od politických stran spojených s vládní koalicí a šance kandidátů, kteří k ní nepatří nebo se vůči ní vymezují, zřejmě rostou. Jak se budou preference měnit a koho si jako hlavu státu nakonec zvolíme, uslyšíte jako první na Radiožurnálu!

Všechny informace o chystaných pořadech i přímých přenosech budou průběžně publikovány na webových stránkách Českého rozhlasu rozhlas.cz a Zprávy.rozhlas.cz.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

Spustit audio