Kdo bude prezidentem? Dozvíte se na Radiožurnálu

Prezidentská kampaň je ve finále. Už v sobotu 26. ledna se dozvíme, kdo usedne na Pražském hradě. Nenechte si ujít sobotní volební studio Radiožurnálu od 14 hodin. Váháte-li, komu dát hlas, mohou vám pomoci předvolební duely Radiožurnálu. Vše důležité o prezidentských volbách, jejich přípravě i o sčítání hlasů a výsledcích uslyšíte na Radiožurnálu a najdete na našich webech.

Který z kandidátů má ještě šanci na úspěch, určili voliči v prvním kole v pátek 11. a v sobotu 12. ledna. Zda se stane prezidentem Miloš Zeman, nebo Karel Schwarzenberg, rozhodne kolo druhé o dva týdny později. S naším vysíláním a serverem Zprávy.rozhlas.cz budete neustále vědět, co se děje.

Průvodcem volebním studiem, v sobotu 26. ledna po 14. hodině, bude osvědčený moderátor Martin Veselovský. Spolu s reportéry Radiožurnálu vám nabídne nejnovější výsledky sčítání vašich hlasů, ohlasy na ně ze štábů kandidátů, od jejich podporovatelů i nezávislých komentátorů a analytiků. Jakmile budeme znát jméno vítěze, uslyšíte mimořádné vydání Dvaceti minut Radiožurnálu s budoucím českým prezidentem. Vývoj sčítání hlasů 2. kola a podrobné údaje o 1. kole voleb najdete v naší webové aplikaci.

Kdo s koho? Duely kandidátů odpověděly i na dotazy posluchačů

Výsledek prvního kola naznačuje, že boj o Hrad je velmi vyrovnaný. Abychom posluchačům usnadnili rozhodování, připravili jsme před druhým kolem prezidentské volby dva duely finalistů. Poprvé se Zeman a Schwarzenberg utkali na Radiožurnálu ve středu 16. ledna od 14 hodin, podruhé o týden později, 23. ledna, od 17 hodin. Kandidáti odpovídali také na otázky, které jste volali na prezidentskou telefonní linku Radiožurnálu na čísle 221 555 221.

Volební aplikace Českého rozhlasu – výsledky 1. kola

Do první debaty svými otázkami a glosami přispěli uznávaní političtí komentátoři. Pokud jste ji neslyšeli nebo neviděli, můžete shlédnout video záznam nebo si poslechnout zvukový záznam v našem archívu iRadio.

V druhé debatě se utkali vítězové prvního kola prezidentské volby nejen před posluchači, ale také za přítomnosti veřejnosti. I tuto debatu jste mohli nejen poslouchat, ale také sledovat prostřednictvím video přenosu na serveru Zprávy.rozhlas.cz a rozhlasovém YouTube kanálu.

Součástí vysílání Radiožurnálu k prezidentským volbám je i pravidelná Prezidentská glosa komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla, kterou můžete slyšet každý všední den v 7.10 hodin, v sobotu a v neděli pak v 8.10 hodin. Jako před každými důležitými volbami Radiožurnál vysílá také seriál „volební vysvětlovna“ – sérii praktických rad a návodů, jak volit.

Pohled do studia před první prezidentskou debatou

Napínavé první kolo s mikrofony Radiožurnálu

V sobotu hned po uzavření volebních místností začalo vysílání volebního studia s Martinem Veselovským. V sobotu mezi 14. a 18. hodinou se z jednotlivých volebních štábů hlásili reportéři Radiožurnálu a zprostředkávali vám nejen první dojmy prezidentských kandidátů po skončení úvodního kola, ale i jejich reakce po sečtení všech hlasů. Naši zpravodajové v krajích mimo jiné sledovali i to, zda kandidáti uspěli z regionech, odkud pocházejí.

Jakmile bylo jasné, kteří dva uchazeči o post hlavy státu postoupili do druhého kola, začala ve volebním studiu Radiožurnálu série komentářů, postřehů a glos. Komentátoři a politici se vyjadřovali k výsledkům a Martin Veselovský se okamžitě ptal obou postupujících kandidátů. Zajímalo nás po celé sobotní odpoledne i dění na sociálních sítích, průběžně posluchači slyšeli to nejzajímavější, co se Facebooku, Twitteru a dalších sítích odehrávalo. Na průběžné výsledky sčítání hlasů jste se mohli kdykoli podívat díky aplikaci na volebním speciálu.

Předvolební debaty nejen pro nerozhodnuté

Radiožurnál odvysílal před prvním kolem voleb dvojici debat, ve kterých postupně dostali slovo všichni kandidáti. První z nich se v pátek 4. ledna zúčastnili Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Vladimír Franz a Miloš Zeman. V pondělí 7. ledna po 17. hodině se pak v debatě utkali Jana Bobošíková, Táňa Fischerová, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka.

Rozhlasová debata prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga na stanici ČRo 1 - Radiožurnál

Jaké jsou názory prezidentských kandidátů na nedávno vyhlášenou částečnou amnestii prezidenta Václava Klause? Jak se dívají na deficit státního rozpočtu nebo na postavení Česka v Evropské unii? Visela by na Hradě kromě vlajky české i vlajka Evropské unie? I na tyto ozátky reagovali kandidáti a vy si jejich názory můžete připomenout díky zvukovým záznamům a přepisům debat.

Předvolební diskuse Radiožurnálu navázaly na seriál Hledá se prezident. „Poté, co jsme na konci loňského roku strávili den s každým kandidátem samostatně, v debatách budou kandidáti vzájemně konfrontovat své názory a postoje. Zkušený moderátor Martin Veselovský je zárukou toho, že diskuse bude zajímavá i spravedlivá,“ sliboval před vysíláním šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , anr , rmo
Spustit audio