Lázně a relax Po Česku

29. říjen 2013
Po Česku

Všichni už se těšíme na jaro. Co takhle se vydat do lázní, kde nám pomůžou dostat se zpod zimní „deky“? Relaxujte s námi Po Česku už od soboty 19. března a vyhrajte lázeňský pobyt!

Koupele, zábaly, masáže, ale i dobré jídlo a zajímavá místa. Moderátor Václav Žmolík vás provede 12 krásnými lázeňskými městy. Zavítáme do Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní, Jáchymova, Bechyně, Třeboně, Poděbrad, Lázní Bělohrad, Luhačovic, Teplic nad Bečvou, Jeseníku a lázeňské putování ukončíme ve Velkých Losinách.

Nalaďte si každou sobotu a neděli od 13.10 hodin Radiožurnál Po Česku a naplánujte si s námi pěkný odpočinkový lázeňský pobyt. Dozvíte se nejen, čím jsou které lázně specifické, ale také kam si můžete v jejich okolí zajet na výlet.

A co vy víte, třeba ten lázeňský pobyt vyhrajete v soutěži, kterou pro vás připravil Radiožurnál spolu s agenturou CzechTourism a lázeňskými společnostmi. Hraje se o víkendové pobyty se stravováním, ubytováním a procedurami pro dvě osoby a další zajímavé ceny.

Uklidňující čokoládové masáže

S rádiem nejen za radiem

Lázeňské putování, které jsme začali v březnu v Jáchymově, skončíme v sobotu 4. a neděli 5. června v našich nejslavnějších lázních – v Karlových Varech. Od průvodce Václava Žmolíka a jeho hostů se dozvíte, co všechno se v lázních léčí. Že léčí, zjistil už císař římský a král český Karel IV., když si v jednom z teplých pramenů máchal své nemocné nohy. Tedy už ze 14. století pochází první dochovaná zmínka o léčivých účincích místních 79 pramenů (z nichž 13 se dá pít – ale to se zjistilo až v 16. století).

Předposlední návštěva vás o posledním květnovém víkendu zavede do Lázní Třeboň. Slatina z místních rašelinišť léčí už od 15. století nejrůznější poruchy pohybového aparátu, revma, poúrazové a pooperační stavy. Asi nejznámější jsou Bertiny lázně. Mnoho otců pojmenovalo něco významného po svých dcerách – vzpomeňte třeba na nejstarší dceru Mercedes Adolfa Jellineka, po které pak pan Daimler na radu dobrodruha Jellineka pojmenoval v roce 1901 nový tovární automobil a po spojení s panem Benzem i celou továrnu. No, a zbrusu nové lázně tak v roce 1883 nechal kronikář a učitel Václav Huck pojmenovat po své nemocné dceři Bertě.

Kdyby nepozoroval zraněná zvířata, která se v místních minerálních vodách koupala a lázeň měla na jejich uzdravení neuvěřitelný vliv, a kdyby mu v 16 letech nepřejel koňský povoz přes hrudník, tak by „vodní doktor“ Vincenz Priessnitz asi nikdy nebyl tím, kdo v Lázních Jeseník založil první vodoléčebný ústav na světě. Ostatně, kdo z nás si někdy nenaordinoval tak zvaný Priessnitzův obklad? V sobotu 21. a neděli 22. května uslyšíte, že kromě nemocí dýchacích cest se tu léčí i různé neurózy a atopický ekzém.

Kousek od Šumperka je krásný zámek, který byl asi 300 let majetkem rodu Žerotínů a nemile známý je také čarodějnickými procesy ze 17. století. Od roku 1562 tam ale fungují také lázně se sirnými prameny. Co se léčí ve Velkých Losinách, uslyšíte Po Česku o víkendu v polovině května. Neznáte-li lázeňské Velké Losiny, určitě si vzpomenete na slavnou papírnu založenou na konci 16. století, kde se až dodnes vyrábí ruční papír nejvyšší kvality.

Víte, kdy vám pomůže Vincentka? Kam jet, když trpíte potížemi trávicího ústrojí nebo diabetem? Pojďte s námi v sobotu 7. a neděli 8. května na výlet na Zlínsko. Zavítáme do historických lázní Luhačovice. Projdeme se po lázeňské kolonádě i kolem budov, které projektoval architekt Dušan Samo Jurkovič, uslyšíte o hraběcí rodině Šerenyiů i o tamějších pramenech.

Luhačovice, uhličitá koupel

V sobotu 30. dubna jsme sice pálili čarodějnice a v neděli 1. května oslavili Svátek práce, ale také jsme navštívili Lázně Bechyně. Patří mezi jedny z nejstarších českých lázní (první tištěné zmínky jsou už z roku 1730 o tak zvaných Libušiných lázních) a proslavené jsou hlavně léčbou poruch pohybového ústrojí – kostí, šlach a svalů. Ale i historie města je nadmíru bohatá – stačí se zmínit, že neslavnějším pánem tu byl poslední Rožmberk – Petr Vok – a nejspíš tu bylo hodně veselo.

O velikonočním víkendu 23. a 24. dubna jsme si vyjeli do jedněch z nejkrásnějších lázní v Evropě – Mariánských Lázní. Město, které vzniklo na začátku 19. století, je obklopeno Slavkovským lesem bohatým na minerální léčivé prameny. O nich ale místní věděli už ve 13. století. Sílu zdejších pramenů okusily významné osobnosti – Frederic Chopin, Richard Wagner, Gustav Mahler, Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Mark Twain, T. A. Edison, anglický král Edward VII., ruský car Mikuláš II., císař František Josef II. nebo náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Pojmenovány jsou podle císaře toho jména prvního, založeny byly na konci 18. století, za zakladatele lázní je považován Dr. Bernard Adler. Jsou to první slatinné lázně na světě a hlavně ženy znají sochu malého chlapce s rybou, ke které se váže pověra, že když se žena dotkne palce na jeho levé noze, otěhotní. Víkend 16. a 17. dubna patřil Františkovým Lázním. Pozvali jsme vás nejen na léčebné kúry, ale i na procházku anglickými parky a lesoparky, anebo na projížďku Frantovláčkem.

Máte-li potíže s pohybovým ústrojím, pak vám doporučujeme návštěvu lázní Bělohrad, které jsou proslulé Anenskými slatinnými lázněmi. O víkendu 9. a 10. dubna jste se v lázeňském speciálu Po Česku dozvěděli, kdy byly založeny a který objekt v Bělohradu je nejstarší.

Bělohrad, lázně

První aprílový víkend jste s Václavem Žmolíkem strávili v lázních Poděbrady. Zavedl vás na tamější zámek, kde byl kdysi navrtán první pramen. Také jste se dozvěděli, jak lázně vznikly a že jejich zlatá éra byla za první republiky. A to nejdůležitější jste slyšeli v neděli – tedy co, jak a čím se v lázních Poděbrady léčí.

Jedněmi z nejznámějších srdíčkových lázní jsou Teplice nad Bečvou. Místní prameny s obsahem oxidu uhličitého pomáhají jak pacientům po kardiovaskulárních příhodách, tak i všem ostatním jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku a dalším projevům aterosklerózy. Na severní Moravě v Teplicích nad Bečvou jste spolu s námi byli o posledním březnovém víkendu 26. a 27. a dozvěděli jste se, jaká zajímavá místa můžete po lázeňských kúrách navštívit.

Jáchymov je malé městečko v Karlovarském kraji, kousek od Klínovce. V minulosti se tu těžilo stříbro a uran, také se tu razily mince. Ale hlavně, po senzačním objevu manželů Curieových o léčebných účincích radia především na pohybovou soustavu tu vznikly první radonové lázně. Úvodní zastávkou lázeňského speciálu Po Česku Jáchymovem vás Václav Žmolík provedl o víkendu 19. a 20. března.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio