Na Paraple nezapomínejme, nejen když prší

Každý rok pomůžete skoro 1500 vozíčkářů z celé naší země. A můžete i letos – tradičně na svatého Václava, tedy ve středu 28. září, poslouchejte od 20 hodin Radiožurnál. Pomáhat budou taky třeba Monika Absolonová, Michal Hrůza nebo Ewa Farna.

Letí láska, letí světem, propíchnutá parapletem… Tahle říkanka z dětství má už 18 let trochu jiný význam. Ale pořád má něco společného s láskou – bez ní by ani nešlo pomáhat. Vždyť jen vloni jste mezi sebou pro Centrum Paraple nasbírali přes sedm miliónů korun. Za ně byla vybavena nová přístavba, ve které vznikl prostor pro tělocvičnu k rehabilitaci i sportu, místnosti pro nácvik soběstačnosti v každodenních činnostech, učebny pro kurzy se zázemím pro lektory, pokoje pro ubytování klientů, sklady i dílna na opravu kompenzačních pomůcek.

A kdo ví, třeba to letos bude ještě lepší! Velkou příležitost máte na státní svátek ve středu 28. září od 20 hodin. Na Radiožurnálu už tradičně vysíláme přímým přenosem koncert Dobročinné akademie Centra Paraple. Patron Centra Zdeněk Svěrák spolu s Jaroslavem Uhlířem a dětským sborem Sedmihlásek v divadle Járy Cimrmana přivítají Ewu Farnou, duo Two Voices, Moniku Absolonovou, Michala Hrůzu, Mariana Vojtka a Jana Matěje Raka. Koncert ve stejnou dobu vysílá také ČT1.

Zdeněk Svěrák a Dobročinná akademie Centra Paraple 2010

Čím vším Paraple pomáhá a jak můžete pomoct vy?

Vaše pomoc je nejrychlejší. Nejen v době vysílání koncertu můžete odesílat dárcovské SMS ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777. Jedna DMS stojí 30 korun a Centrum Paraple z ní získá 27 korun. DMS ale můžete posílat i celý rok – při zadání roční DMS ve tvaru DMS ROK PARAPLE (opět na číslo 87777) přispíváte automaticky každý měsíc částkou 30 korun. A pokud vám to víc vyhovuje, můžete přispět i na bankovní konto Centra Paraple na číslo účtu 932932932/0300.

Paraple pomáhá lidem ochrnutým po poranění míchy nejen v období bezprostředně po úrazu, ale i v dalším životě. Vozíčkáři se učí překonat životní krize, přizpůsobit se nové situaci a řešit problémy s ní spojené. Služby jsou bezplatné, nebo jen za symbolický poplatek.

Zdeněk Svěrák a koncert Dobročinné akademie Centra Paraple 2010

Centrum Paraple nabízí mnoho druhů pomoci. Rehabilitační kurzy, počítačové kurzy včetně speciálních počítačových pomůcek a příspěvků na nákup počítačů, autoškolu a výtvarné kurzy. Důležitým pomocníkem je také program Máma – táta na vozíku. Radí stávajícím i nastávajícím maminkám a tatínkům na vozíku, jak si poradit s dětmi, jak si s nimi hrát a spoustu dalších věcí. A vozíčkáři jsou samozřejmě také skvělí sportovci! Paraple pro ně pořádá kurzy všeobecného sportu, ale také specialitky: lyžování, vodácké kurzy, cyklistiku, potápění a třeba taky vodní lyžování.

Kromě toho si všichni vozíčkáři můžou v Centru půjčovat pomůcky, a když jsou třeba na rehabilitačních programech a kurzech další péče nebo zvyšování kvalifikace a podobně, můžou se tu i ubytovat včetně stravování.

Pod Paraple se může schovat každý – ti, kteří jeho pomoc potřebují, i ti, kteří ji dávají. Děkujeme za všechny vaše příspěvky.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio