Nejlepší hokej v Praze!

1. říjen 2010

Naše stověžatá se jim líbí. A nám se zase líbí oni. Už podruhé uvidíme v Praze jedna z prvních utkání nové sezóny NHL. Bostonští medvědi si to hned dvakrát rozdají s kojoty z Phoenixu. Taky už se těšíte? Můžete i s Radiožurnálem!

S Bostonem není spojena jen kauza čaje, hraje se tu taky hokej. Boston Bruins se v roce 1924 stali vůbec prvním hokejovým týmem USA v tehdy ještě jen kanadské NHL (National Hockey League). Patří mezi nejúspěšnější týmy co do počtu vyhraných Stanleyho pohárů, i když se jim v poslední době moc nedaří. V poslední dekádě za ně hrály takové hvězdy jako Joe Thornton, Sergej Samsonov nebo Glen Murray, ale také úspěšný Slovák Zdeno Chára, který je současným kapitánem týmu.

Předchůdcem Phoenix Coyotes byli Winnipeg Jets (tryskáči), kteří poprvé hráli v NHL v sezóně 1979–1980. V 90. letech za ně hrál i nám dobře známý Teemu Selänne. Když se tým v roce 1996 přestěhoval do Phoenixu, tryskáči se přejmenovali na kojoty. Snad doufali, že se změní taky jejich do té doby ne zrovna úspěšná hra… To se bohužel nestalo, ačkoli za tým hrály hvězdy jako Keith Tkachuk, Nikolaj Chabibulin, Sean Burke a další. Dnes mezi vlastníky klubu patří i legenda NHL – Wayne Gretzky.

Historicky podruhé se v sobotu 9. a v neděli 10. října v pražské O2 areně odehrají jedny z prvních zápasů sezóny NHL ročníku 2010/2011 (první utkání už ve čtvrtek 7. října na americkém kontinentu). Na Radiožurnálu uslyšíte od reportérů Aleše Procházky, Pavla Petra a Štěpána Pokorného, jak si medvědi poradili s kojoty – nebo naopak?

Za Phoenix Coyotes nastoupí například kapitán Shane Doan, Maxim Gončarov, Sami Lepisto. Za Boston Bruins se zase kromě Cháry předvedou i Patrice Bergeron nebo Johny Boychuk. Jenže to bude i český souboj – za kojoty hrají skvělí Petr Průcha a Radim Vrbata, na straně medvědů uvidíme Davida Krejčího. Papírově by tedy měl být vítěz pražského dvojzápasu jasný. Ale, jak se říká u nás v Česku, never say never :-)

Co je NHL

National Hockey League – Národní hokejová liga. Vznikla v roce 1917, hraje ji 30 týmů ze Spojených států amerických a Kanady. Týmy jsou rozděleny na východní a západní konference a ty zase každá na tři divize. V základní části hraje každý tým 82 zápasů, pak se hraje play-off. Absolutní vítěz vyhrává Stanleyho pohár (pojmenovaný po kanadském generálním guvernérovi Lordu Stanleym).

Hokej český extraligový

Začátek sezóny NHL v Praze je sice unikátní, ale posluchači vědí, že hokej má na Radiožurnálu už několik desetiletí své pevné místo. A fanoušci nejrychlejší týmové hry se dočkali i letos.

Tipsport hokejová extraliga

V půlce září totiž začala svou další sezónu česká hokejová Tipsport extraliga. S mikrofonem za hokejem uslyšíte vždy to nejdůležitější včetně výsledků všech utkání jednotlivých kol základní části.

Ta má celkem 52 kol a hlavními hracími dny jsou úterý, pátek a neděle (někdy se dohrávky nebo předehrávky hrají i v pondělí a ve středu, soboty jsou vždy volné). Poslední zápasy základní části se hrají v neděli 20. února 2011, po nich následuje play-off. A ani u něj nebudou mikrofony Radiožurnálu chybět.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio