Patří postižení do ústavů? A pokud ne, mají kde bydlet?

Mohou lidé s postižením žít normálně v bytě nebo rodinném domě jako všichni ostatní? A jsou pak tyto nemovitosti pro ně vhodně vybaveny? Nebo je postiženým lépe v ústavní péči? Poslouchejte v úterý 24. ledna Speciál Martina Veselovského.

Transformace sociální péče prosazovaná Ministerstvem práce a sociálních věcí předpokládá, že lidé s postižením se budou přemisťovat z velkokapacitních ústavů do běžného prostředí. Bez náležité podpory (komunitní bydlení a podobně) to však není možné.

Je vůbec transformace ústavní péče dobře připravena? Proč proti ní protestují mnozí zaměstnanci sociálních ústavů? A proč by měli postižení, kteří se dovedou o sebe postarat, chodí do zaměstnání a pěstují své záliby, žít za zdmi nákladných ústavů?

Tyhle, ale i další otázky zazní v úterý 24. ledna od 17 hodin ve Speciálu Martina Veselovského. Vysíláme živě z auly Vyšší odborné sociálně-pedagogické a teologické školy Jabok v Salmovské 1538/8 v Praze 2. Pokud se chcete přijít ptát i vy, dostavte se prosím na místo konání nejpozději v 16.45 hodin. Prostor je dobře dostupný také pro vozíčkáře.

Speciál Martina Veselovského – Transformace sociální péče

Nehodí-li se vám přijít za námi, stačí si od 17 do 18 hodin naladit Radiožurnál. Navíc můžete celou diskusi od 17 do 18.30 hodin sledovat ve video přenosu na zpravy.rozhlas.cz. Dotazy můžete posílat i prostřednictvím našeho Facebooku.

Můžeme a chceme vytvořit postiženým podmínky pro kvalitnější život? Má stát platit ročně osm miliard na sociální ústavy, kde se personál stará o postižené, kteří by se levněji a prospěšněji mohli starat sami o sebe? A co si o rušení velkokapacitních ústavů myslí lidé, kteří v nich pracují, a jejich klienti?

Odpovídat budou ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, Milan Šveřepa, vedoucí Národního centra pro podporu transformace sociálních služeb, Lenka Škarková, ředitelka Domova Barevné domky, a dlouholetá vrchní sestra Domova BUDA Lenka Hasnedlová.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , pdu
Spustit audio