Po Česku za tradicí českých Vánoc

27. listopad 2012
Po Česku

Zapomeňte na předvánoční shon a prožijte Vánoce se vším všudy. Kde poprvé zazněla Česká mše vánoční? Jak lidé prožívali svátky na rychtě? A kde najdete nejvánočnější místo v Čechách? Vydejte se s námi za historií vánočních svátků u nás. Po celý advent v sobotu i neděli po 13. hodině na Radiožurnálu.

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi doba trhů, nakupování dárků, pečení cukroví nebo vánočního úklidu. I když každá rodina tráví sváteční čas trochu jinak, většina z nás si ho spojuje hlavně s dárky, pohádkami, vánočním stromečkem a smaženým kaprem se salátem. Někteří znají a dodržují staročeské zvyky a zpívají koledy, lijí olovo nebo hází botou. Můžete však říct, že víte o českých vánočních tradicích a zvycích vše?

Ve speciálu Po Česku s Václavem Žmolíkem navštívíme místa spojená s historií českých Vánoc a dozvíte se o nich každý adventní víkend něco nového.

První prosincový víkend bude cílem rozhlasového výletu Rožmitál pod Třemšínem. Půjdeme po stopách Jakuba Jana Ryby, autora slavné České mše vánoční, který tady tvořil a vyučoval. V kostele Povýšení Svatého Kříže se podíváme na unikátní varhany z roku 1750, na které Ryba hrával. Právě tady nejspíš zazněla poprvé jeho slavná mše „Hej, mistře“, která se stala hudebním symbolem Vánoc.

Druhý adventní víkend navštívíme předvánočně vyzdobený skanzen v Kouřimi. Muzeum lidových staveb tu přibližuje život našich předků na českém venkově a v zimě dokonale zprostředkuje atmosféru starých vánočních lidových obyčejů. Jaké byly Vánoce v chaloupce, na statku nebo rychtě? Přeneste se s Václavem Žmolíkem do dob dávno minulých.

Betlémy na stříbrnou i zlatou neděli

Česká republika patří mezi betlémářské velmoci. Výroba betlémů tu má tradici už od šestnáctého století. Betlémy zaplavují každý rok několik týdnů před Štědrým dnem stovky náměstí po celé zemi, a tak se třetí prosincový víkend podíváme v Karlštejně do největšího muzea betlémů u nás. Najdeme tu exponáty vyřezávané ze dřeva, ale i ty netradiční, třeba z cukru nebo chleba. Děti lákají hlavně ty mechanické, některé dokonce mohou spouštět samy.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Rožmitále pod Třemšínem - postaven pravděpodobně v první čtvrtině 13. století a v letech 1729 - 31 přestavěn do barokní podoby

Největším tahákem a místní pýchou je určitě Karlštejnský královský betlém – největší pohyblivý loutkový betlém s několikametrovými kulisami hradu Karlštejna osazenými čtyřiceti šesti dřevěnými loutkami v dobových oblecích. „Jsem moc rád, že mou průvodkyní tu bude osobně dcera zakladatele muzea Ladislava Třešla, paní Romana Třešlová,“ říká k tomu Václav Žmolík.

Bezprostředně před Štědrým dnem stráví Václav Žmolík víkend v Kryštofově údolí. Proč právě tady? „Díky panu Martinu Chaloupkovi je to snad nejvánočnější místo v Čechách. Mají tu expozici betlémů, které se v obci pod svahy Ještědského hřbetu vyráběly po staletí, monumentální venkovní betlém slavného výtvarníka Josefa Jíry i nový orloj,“ vysvětluje moderátor a váš rozhlasový průvodce.

V předvánočním speciálu Po Česku nebude chybět ani soutěž. V sobotu můžete hrát o zajímavé ceny v telefonické soutěži a v neděli navíc soutěžte i přes e-mail a SMS.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

Spustit audio