Poradíme, jak se dívat na Tour de France

28. červen 2013

Máte rádi Francii, zajímají vás její malebná zákoutí a na letošní Tour de France se těšíte především kvůli nezapomenutelným záběrům z vrtulníku? Tak to jste na tom stejně jako náš francouzský zpravodaj Jan Šmíd. Tour, to je pro něj především Francie, země plná míst, která stojí za to poznat. Proto si pro vás připravil malý „návod k použití“ letošní jubilejní Tour de France. Ostatně přečtěte si to od samotného Jana Šmída...

Tour de France jsem naprosto propadl od chvíle, kdy kolem mě prosvištěli opravdoví cyklisté. Tedy ti, kteří tento závod jeli. Předtím jsem ho vnímal trochu periferně, díval jsem se hlavně na dojezdy, které mě zajímaly mnohem více, než když to někdo „šněroval“ v horách ze strany na stranu, i když ujel pelotonu o deset minut.

Poprvé jsem viděl Tour přesně před deseti lety, kdy jsem přilepen na plotě Tuilerijských zahrad, kam jsem hbitě vyšplhal, sledoval, jak kolem mne na rue Rivoli projel celý balík cyklistů během několika málo vteřin. Ta rychlost byla fascinující.

Ale stejně jako pro spoustu dalších lidí pro mě není Tour pouhým sportem. Jistě, má v sobě všechno. Neskutečné nasazení, emoce, nadlidské výkony, bolest a odvahu. Ale to vše se navíc odehrává v nádherných kulisách. Tohle nemá žádný jiný sport.

Každým rokem se snímání závodu lepšilo, pamětihodnosti se tam objevovaly cíleně, kamera je začala čím dál více vyhledávat a závod dostával „zeměpisný“ rozměr. A pak to všechno umocnil vrtulník. Teprve s ním výrazně vyskočila čísla sledovanosti a Tour se stala celosvětovou oslavou nejen cyklistického závodu, ale ve stejné míře – možná v ještě větší - i krás Francie.

Starobyle elegantní Bastia

Návod k použití Tour de France

A jako milovník této země se chci s vámi o tyto krásy podělit. Proto jsme připravili průvodce – společníka, který vás upozorní na zajímavá místa v každé etapě.


Kliknete-li na některou z etap letošní Tour de France, dostanete se k veškerým informacím, které o ní Jan Šmíd shromáždil

Letošní jubilejní 100. ročník Tour je výjimečný. Organizátoři vybrali to nejlepší, co může tato země nabídnout. Trasu přizpůsobili televizním kamerám a pozvali do Francie prostřednictvím televize milióny lidí.

Radiožurnál vám bude z Tour přinášet podrobné zpravodajství z úst Tomáše Kohouta. Těm z vás, kteří plánují strávit následující tři týdny u televize, je pak určen tento malý „návod k použití Tour“.

Věřím, že se na tyto „Vánoce v červenci“ těšíte stejně jako Korsičané, kteří když se dozvěděli, že se závod pojede poprvé v historii na jejich ostrově, začali prý nadšeně skákat a volat: „Máme olympijské hry!“

Na vytvoření dokumentu o letošní Tour de France se mnou spolupracovaly Tereza Wicherková (Atout France) a Jana Samková.

autor: jšm
Spustit audio