Před 10 lety zaútočili teroristé na USA

27. březen 2014

„Do pověstných dvojčat úmyslně narazila dvě letadla.“ Tuhle větu jste na Radiožurnálu slyšeli v úterý 11. září 2001 krátce před 16. hodinou. Svět je od té doby jiný. Jak ho ovlivnila tato lidská hrůza? Uslyšíte v našem speciálním vysílání od pondělí 5. září.

Přesně v 8.46 hodin newyorkského času (tedy 14.46 letního středoevropského času) narazilo první letadlo s atentátníky do jedné z věží tak zvaných Dvojčat Světového obchodního centra (World Trade Center). O 17 minut později se stejným způsobem otřásla i druhá budova. Skoro hodinu po prvním útoku se třetí letadlo zřítilo na okraj Pentagonu.

Když svět zaregistroval, co se stalo, téměř nebylo možné dostat se na webové stránky CNN a dalších médií, včetně Českého rozhlasu. Pláč, bezmocné kroucení hlavami, nebylo možné zkrátka uvěřit, že je to pravda. I ateisté si šeptali „panebože“. Na monitorech se střídaly hrůzné obrázky: lidé unikající z ohnivé pasti skokem z výšky 90 pater, stametrové budovy řítící se k zemi, prach pokrývající celý Manhattan…

Při útocích zemřelo 2996 lidí (mezi nimi i 19 únosců). Ze 125 obětí v Pentagonu bylo 55 vojáků, zbytek civilisté. Oběti pocházely z 90 zemí celého světa.

Příslušník Národní gardy státu New York hlídkuje před troskami na Ground Zero

Celý týden od pondělí 5. do neděle 11. září bude Radiožurnál vysílat reportáže, rozhovory a dokumenty k 10. výročí 11. září. Všechny příspěvky najdete ve zvukové, obrazové a textové podobě na našich webových stránkách.

Týden vysílání 10. výročí teroristických útoků 11. září

Každý den uslyšíte v Ranním Radiožurnálu reportáž washingtonského zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky, se kterým se také živě spojíme v Odpoledním Radiožurnálu. V publicistických Ozvěnách dne se budeme zabývat vlivem událostí na život v České republice. Do Dopoledního Radiožurnálu, Dvaceti minut Radiožurnálu, Nad věcí nebo Doteků víry pozveme zajímavé hosty.

Celý týden pak vyvrcholí v neděli 11. září, kdy na Radiožurnálu uslyšíte hodinovou diskusi s hosty. Do vysílání budou každý den přispívat také ostatní naši zahraniční zpravodajové. Mluvit budou například na téma média a 11. září – patriotismus, nekritičnost a akcionismus, krize kritické novinařiny nebo o vlivu 11. září na architekturu – výstavbu mrakodrapů a podobně. Týden vysílání shrne 20minutový dokument po 18. hodině.

pondělí 5. září: 11. září a ekonomika
Ranní Radiožurnál:
Jak se odrazily teroristické útoky na hospodářství Spojených států? Co znamenaly pro turistický ruch nejen v USA, ale i ve světě? Co přinesla hrozba terorismu bezpečnostním službám a výrobcům nejrůznějších bezpečnostních zařízení?
Odpolední Radiožurnál:
Česko a dlouhodobé ekonomické dopady 11. září

Jména tisíců obětí útoku na WTC 11. září 2001

úterý 6. září: 11. září a bezpečnost
Ranní Radiožurnál a Odpolední Radiožurnál:
Teroristické útoky změnily pohled na bezpečnostní opatření v běžném životě. Kde všude dnes musí lidé procházet v Americe bezpečnostními kontrolami? Proč i v muzeích? A proč ne třeba ve vlacích a v metru? Jsou takové kontroly opravdu účinné?
Ozvěny dne:
téma Česko a bezpečnost po 11. září

Logo

středa 7. září: Američtí muslimové po 11. září
Ranní Radiožurnál a Odpolední Radiožurnál:
Co přineslo 11. září americkým muslimům – nenávist a útoky? Kolik muslimů dnes vlastně v USA žije a kde? Jaká je naděje, že většinová populace bude v muslimech spatřovat spoluobčany jako každé jiné? Co je se zamýšlenou mešitou a muslimským kulturním střediskem nedaleko Ground Zero?
Ozvěny dne:
Reportáž z prostředí české muslimské komunity

Na manhattanském Ground Zero si stále připomínají oběti útoků z 11. září

čtvrtek 8. září: Války zrozené z 11. září v očích Američanů
Ranní Radiožurnál a Odpolední Radiožurnál:
Proč měla vláda prezidenta Bushe takovou podporu americké veřejnosti nejen při zahájení války v Afghánistánu, ale také Iráku? Jak vysoká je ta podpora teď, 10 let po útocích? Vnímají Američané obě války jako fiasko? Poloviční úspěch? Nebo snad i jako vítězství? Jak poznamenaly americké národní sebevědomí?
Ozvěny dne:
Česko v zahraničních misích – Irák a Afghánistán

Hasiči v New Yorku deklarují podporu americkým vojákům bojujícím v Afghánistánu a Iráku

pátek 9. září: Dodnes (ne)zhojená rána
Ranní Radiožurnál:
Americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka nabídne příběh Maureen Santorové, matky jednoho z hasičů, kteří zemřeli v troskách Světového obchodního centra. Christopherovi Santorovi bylo jen 23 let.
Odpolední Radiožurnál:
Svět po 11. září už nikdy nebude stejný…
V 17 hodin začíná Dvacet minut Radiožurnálu a v nich budeme nejen o útocích mluvit s velvyslancem ČR v USA Petrem Gandalovičem. Jak ovlivnily teroristické útoky z 11. září životy Američanů? Bylo tažení proti terorismu, které po útocích odstartoval George W. Bush, úspěšné? Změnil se po deseti letech a válkách v Iráku a Afghánistánu přístup USA vůči takzvaným baštám terorismu?
Nad věcí:
V 90. letech studoval v USA problematiku terorismu, dnes patří Marián Brzybohatý mezi přední odborníky u nás. Jak změnilo 11. září 2001 Česko? Ptát se ho bude Nora Fridrichová.

Pamětní deska připomínající hrdinnou práci záchranářů 11. září 2001

sobota 10. září
Zápisník zahraničních zpravodajů:
Reportáž z procházky u Ground Zero 10 let po 11. září (připravil Vít Pohanka)
Doteky víry:
Také sobotní rozhovor je reflexí desátého výročí teroristických útoků na New York a Washington. Hostem Evy Hůlkové je Pavel Černý, kazatel Církve bratrské. Konstatuje, že po 11. září 2001 je globální svět jiný než dříve. Daří se fundamentalismu, který neodděluje politiku a náboženství, a v Evropě diskusi o základních hodnotách přehlušují akutní politická témata a půtky… Podněty Pavla Černého jsou inspirativní a znepokojivé – poslechněte si jej po 22. hodině.

Opravené a nově budované mrakodrapy na Manhattanu, kde do 11. září 2001 stála Dvojčata WTC

neděle 11. září
Víkendový Ranní Radiožurnál a Víkendový Odpolední Radiožurnál:
Redaktor zahraniční redakce Pavel Polák pro vás připravil shrnutí Jak 11. září 2001 vysílal Radiožurnál.
V 9 hodin budeme vysílat hodinovou diskuzi na téma Jak změnilo 11. září 2001 Ameriku a svět.
Moderátor Jan Pokorný přivítá ve studiu Radiožurnálu několik hostů: sociologa Václava Bělohradského, politického komentátora Romana Jocha, překladatele a publicistu Daniela Veselého. Uslyšíte také známé Čechy, kteří v USA žijí – tenistku Martinu Navrátilovou, režiséra Miloše Formana a krasobruslařku Áju Vrzáňovou. Do diskuse se telefonicky budete moct zapojit i vy.
Zápisník zahraničních zpravodajů:
Reportáž o chlapci, který ve svých 14 letech nafotil Manhattan 11. září 2001 (připravil Ľubomír Smatana)
V 11 hodin bude Hostem Radiožurnálu bývalá zpravodajka Českého rozhlasu v USA Olga Krupauerová.
Doteky víry:
Ani deset uplynulých let nezahladilo nedorozumění mezi Západem a muslimskými zeměmi, konstatuje ve svém komentáři Jan Fingerland. A Daniel Raus diskutuje s Romanem Jochem, ředitelem Občanského institutu, o boji proti terorismu z hlediska politického, ekonomického i morálního.

Teroristický útok na budovy Světového obchodního centra v New Yorku 11. 9. 2001

Po Zprávách o šesté v 18.10 hodin uslyšíte dokument Víta Pohanky shrnující události 11. září 2001. Jak po 10 letech vyrovnává se ztrátou matka hasiče, který našel smrt v troskách Světového obchodních centra? Co udělaly teroristické útoky s americkou ekonomikou? A jak se Američané dívají dnes na válku v Afghánistánu a Iráku? To jsou jen některé z otázek, na které hledá odpovědi dokument našeho zpravodaje ve Spojených státech. Mluvil s lidmi, kteří prožívali teroristické útoky přímo v New Yorku, s odborníky na ekonomiku, bezpečnostní politiku i veřejné mínění.

Vizualizace budoucí podoby Světového obchodního centra (World Trade Center), New York

Hodinový dokument pak v neděli 11. září odvysílá také naše sesterská stanice ČRo Rádio Česko. Zvukové záznamy i textové verze všech příspěvků najdete na našem webu.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio