Půlstoletí vylodění v Zátoce sviní

Špatně naplánovaná a ve výsledku neúspěšná operace CIA, která skončila po třech dnech. Američané „slaví“ 50 let od vylodění v Zátoce sviní, Kuba oslavuje 50 let od odvrácení invaze. Proč a jak k ní došlo a co po ní následovalo, uslyšíte ve středu 13. dubna večer na Radiožurnálu.

Cílem invaze kubánských exulantů, vycvičených americkou tajnou službou CIA, bylo svrhnout vládu i s Fidelem Castrem. Akce trvala pouhé tři dny (17.–19. dubna 1961) a skončila jasným vítězstvím kubánských ozbrojených sil vedených Castrem a Che Guevarou.

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka vyhledal jednoho z žijících přímých účastníků nepodařené akce kubánského exilu a připravil pro vás dokument k 50. výročí vylodění v Zátoce sviní, který vysíláme na Radiožurnálu ve středu 13. dubna od 20.05 hodin. Jeho zvukovou, textovou a obrazovou podobu najdete na našich webových stránkách.

Před a po

Fakticky to začalo už 10 let předtím – v roce 1952, kdy se k moci na Kubě dostal diktátor Fulgencio Batista y Zaldívar. Bylo to za notné pomoci CIA, tedy USA. Krátce nato se zformovalo opoziční hnutí, které vedl tehdy mladý, levicově smýšlející právník Fidel Castro. Celých 10 let trvaly vzájemné potyčky, které ale Batista řešil… vlastně stejně, jako později Castro: zavíráním a mučením těch, kteří odporovali.

Nový americký prezident John Fitzgerald Kennedy nebyl v úřadu ani tři měsíce, když došlo k vylodění na pláži Playa Giron, v ústí zálivu nazvaném Zátoka sviní (Bahía de Cochinos). Invaze trvala superkrátkou dobu – pouhé tři dny. Exulanti byli poraženi kubánskými silami, které byly vycvičeny a vyzbrojeny Sověty a jejich satelity.

Po neúspěšné invazi do Zátoky sviní následovala Karibská krize - Letecký pohled USAF na kubánskou základnu raket středního doletu, Sagua la Grande, 17. října 1962

Důvodem tohoto neúspěchu byl fakt, že kromě špatného naplánování a řady trestuhodných chyb neměla CIA ani jasnou podporu akce od americké vládní administrativy.

Deset let trvající problémy ve vztazích mezi USA a Kubou vyvrcholily rok nato – na podzim 1962 tak zvanou Karibskou krizí, která hrozila jaderným konfliktem. Sověti od léta na Kubu přesouvali zbrojní techniku a začali rozmisťovat rakety středního doletu. Následně v říjnu USA vyhlásily blokádu ostrova. Až po jednáních plných výhrůžek z obou stran (JFK vs. Nikita Chruščov), kdy se celý svět bál, že dojde k jaderné válce, se po dohodě sovětská plavidla zastavila a celá blokáda byla s konečnou platností odvolána 20. listopadu 1962. Podrobněji se této události budeme věnovat až za rok, kdy také Karibská krize bude „slavit“ své padesátiny.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio