Rádio Retro: vydejte se na cestu časem!

9.15, Jan Werich pouští zahraniční skladby. 9.45, reportážní procházka s kominíky. 10.00, Miloš Kopecký přemítá o životě. Umíte si představit, že by takhle vypadalo dnešní rozhlasové vysílání? A chtěli byste to? Od pondělí 6. května budete mít možnost nejen porovnávat, ale především vzpomínat přímo na vlastní uši. Právě ten den se totiž spustí internetové Rádio Retro.

Procházet se bohatým rozhlasovým archívem, poslouchat hlasy největších rozhlasových hvězd minulých desetiletí a připomínat si ty nejzajímavější reportáže, které v budově na Vinohradské vznikly – to se nepodaří každý den. Pokud tedy zrovna Český rozhlas neslaví 90. narozeniny a nerozhodne se nechat v éteru opět zaznít největší klenoty své historie.

V pondělí 6. května se pro vás na stránkách Českého rozhlasu spustí unikátní internetový stream, který pod názvem Rádio Retro aneb 90 let Českého rozhlasu ve 24 hodinách nabídne to nejzajímavější z rozhlasového archívu.

24hodinové vysílání, kterým vás provedou Jan Pokorný a Jaromír Ostrý, se bude opakovat každý den, a to až do 18. května, kdy Český rozhlas oslaví 90. výročí svého vzniku.

Nudit se nebudete! slibuje Tomáš Černý

Za projektem Rádia Retro stojí tři konkrétní rozhlasáci: Tomáš Černý, Robert Tamchyna a vedoucí Archivních a programových fondů ČRo Eva Ješutová. Většina pořadů, které pro Rádio Retro vybrali, vznikla od 60. do 90. let. Důvod? Kromě jiného i nostalgie.

Čtěte také

„Pro posluchače pamětníky bude určitě mnohem emotivnější poslechnout si to, co sami slýchali kdysi z rádia a mohou o tom třeba vyprávět svým dětem nebo vnoučatům. Hodně staré kuriozity uslyšíte v Rádiu Retro mezi 17. a 18. hodinou, na kdy jsme připravili komentovaný výběr zajímavých praskajících a šumících pokladů,“ popisuje Tomáš Černý.

Mnohé z pořadů, které v Rádiu Retro zazní, by podle něj měly úspěch i dnes. A pro příklad nejde daleko. „Werich a jeho Gramotingltangl by byl dodneška hitem rádia, a až uslyšíte, jak reportérka na Malé Straně v roce 1967 leze s mikrofonem do komína, tak vám to zdlouhavé rozhodně připadat nebude!“ slibuje.

autor: als
Spustit audio