Radiožurnál bude nyní ještě více na vaší straně

31. prosinec 2012

Více vašich názorů ve vysílání, přehlednější programové schéma, živě moderovaná noc ze soboty na neděli, modernější Zápisník zahraničních zpravodajů – to jsou hlavní změny, které od ledna přináší Radiožurnál.

V novém roce bude Radiožurnál ještě více s vámi. Prioritou zůstává nejrychlejší aktuální ověřené zpravodajství, ale v ještě těsnějším spojení s vámi, posluchači, vašimi potřebami, dotazy a názory.

Příležitostí zapojit se aktivně do vysílání, ať už s otázkou nebo názorem, bude v průběhu celého dne mnohem více. A bude to pro posluchače snazší, využívat se budou v ještě větší míře jak sociální sítě, tak internet a telefon.

0:00
/
0:00

Mezi devátou a desátou hodinou dopoledne a také třetí a čtvrtou odpoledne nově zařazujeme rubriku Radiožurnál na Vaší straně, kde se můžete telefonicky zeptat odborníka na jakékoliv téma. Vaše dotazy dostanou prostor i v rozhovorech s Hosty Radiožurnálu (10–11 hodin), kde budeme pravidelně využívat vaše podněty ze sociálních sítí. To ale není vše, vaše otázky a reakce budou součástí vysílání celého dne a týdne.

Víme, co se děje právě teď

Od ledna jsme mírně zpřehlednili a učesali naše programové schéma. Rozšířené zprávy vysílané každou hodinu od šesti do devíti, spolu s těmi ve dvanáct a osmnáct hodin, jsou sjednoceny pod názvem Hlavní zprávy. Ruší se názvy zpráv podle hodin a Ozvěny dne – nikoli však jejich obsah.

Hlavní zprávy ve dvanáct a osmnáct hodin budou mít stejnou podobu i stopáž – 30 minut. Ihned po nich bude následovat půlhodina věnovaná tématu dne – přímé interakci s posluchači živě přes telefon i sociální sítě.

PF 2013

Živě i v noci ze soboty na neděli

Zásadní změnou projde Večerní Host Radiožurnálu mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou večer. Tento čas bude skutečně jen váš – půjde o kontaktní, osobní poradnu, kde s vámi budeme řešit přes telefon, sociální sítě i internet vaše niterné problémy. Témata se budou měnit – budeme se spolu s odborníky věnovat zdraví, právním i sociálním otázkám, výchově dětí a mezigeneračním vztahům, ale i sexu a vztahům a dalším oblastem, které přináší život a které se nás všech osobně dotýkají.

Změny se nevyhnou ani noci ze soboty na neděli. Od jedenácti hodin do půlnoci nově uslyšíte sestřih toho nejlepšího z hostů uplynulého týdne. Hned potom, od sobotní půlnoci do pěti hodin ráno, nově nastoupí Noční Radiožurnál. Namísto repríz odvysílaných pořadů vás čeká moderované živé noční vysílání.

Zápisník v novém kabátě

Od ledna uslyšíte i nový, aktuálnější a interaktivnější, Zápisník zahraničních zpravodajů. Forma se mění, doba vysílání zůstává stejná (neděle 9–10 hodin). A na co se můžete kromě reportáží na aktuální témata těšit? Nově můžete posílat své podněty k natočení reportáže. Byli jste na nějakém pozoruhodném místě a chcete inspirovat ostatní? Napište na facebookovou stránku Zápisníku a posílejte i fotky a videa. Třeba právě o tomto místě natočíme reportáž.

Kromě reportáží na vaše témata se budeme zabývat i jídlem. Člověk jí v průměru 3× denně, ale málokdo ví o potravinách všechno. Jaká je například historie a původ různých pokrmů, jak se má chovat správný spotřebitel v malém obchůdku, supermarketu nebo na farmářském trhu? Vše z vysílání a i více pak najdete na webu a Facebooku pořadu.

Vysílací stan Radiojournalu, Kbely, rok 1923

Jsme s vámi už 90 let

Prvním lednem vstupujeme do roku, ve kterém vám rádi připomene, že jsme s vámi už 90 let. Právě 18. května 1923 se v éteru poprvé ozvala vysílací stanice Radiojournal, předchůdce současného Českého rozhlasu.

0:00
/
0:00

Každý den roku, krátce po 11. hodině, si připomeneme, co jsme spolu v uplynulých desetiletích zažili, o čem jsme vysílali, mluvili, čemu jsme se věnovali. Věnovat se budeme například upálení Jana Palacha, přistání na Měsíci, premiéře časového znamení, osobnostem, které se v daný den narodily nebo zemřely. Nezapomeneme ani na zajímavosti a kuriozity z rozhlasového archívu.

V novém roce budeme KAŽDÝ DEN S VÁMI – těšíme se na to!

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: jkr
Spustit audio