Reforma vysokého školství po česku: úspěch, nebo propadák?

Studenti a učitelé na vysokých školách jsou nespokojení. Podle nich s nimi ministerstvo školství neprobralo všechny navrhované změny tak, jak by mělo. O co vlastně v reformě vysokých škol jde? Poslouchejte v úterý 28. února Speciál Martina Veselovského.

Ačkoli má ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš momentálně dost problémů s čerpáním evropských fondů, musí řešit také vysokoškolskou reformu. Studentům už s ministrem došla trpělivost, a tak demonstrují. Slibují nové pochody a další protesty ke konci února, nevylučují ani celorepublikovou demonstraci.

Na potřebě reformovat české vysoké školy by se nejspíš shodli všichni zainteresovaní. Otázka je: Jak na to? Proč reformní návrhy ministerstva školství vzbudily takovou vlnu protestů na většině významných univerzit a vysokých škol v zemi? Nebo jsou protesty studentů a profesorů pouze „falešnou hrou na akademickou svobodu“, jak řekl prezident Václav Klaus?

Pozvánka na Speciál Martina Veselovského o reformě vysokých škol

Poslouchejte v úterý 28. února od 17 hodin Speciál Martina Veselovského. Vysíláme živě z auly Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Křížkovského 10. Pokud se chcete přijít ptát i vy, dostavte se prosím na místo konání nejpozději v 16.45 hodin, vstup je přes vchod v Křížkovského ulici číslo 8.

Od 17 do 18 hodin si můžete naladit Radiožurnál. Celou diskusi také můžete od 17 do 18.30 hodin sledovat ve video přenosu na zprávy.rozhlas.cz. Dotazy můžete posílat i prostřednictvím našeho Facebooku.

Na otázky nejen Martina Veselovského budou odpovídat profesor Ivan Wilhelm, náměstek ministra školství pro vysoké školy a výzkum, docent Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, docent Jiří Lach, děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého, a profesor Jan Zrzavý, biolog z přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio