S půlmaratónem se poperou tisíce běžců. Radiožurnál „poběží“ s nimi!

12,5 tisíce běžců se v sobotu 6. dubna rozběhne ulicemi Prahy. Radiožurnál bude u toho prostřednictvím přímých reportážních vstupů. Zároveň vysílá na start 15. ročníku Hervis 1/2Maratonu jako obvykle hned několik svých zástupců. Mimo jiné moderátora Martina Veselovského nebo redaktory Evu Rajlichovou a Nikolu Bojčeva.

Startovní pole se dá do pohybu na náměstí Jana Palacha v Praze v pravé poledne. Přímo na místě bude vše sledovat sportovní komentátor Tomáš Kohout a posluchačům tak zblízka přiblíží atmosféru běžeckého svátku. Do vysílání se přihlásí jak při hromadném startu, tak v průběhu závodu, a pochopitelně okomentuje i okamžik, kdy se nejlepší běžci budou blížit do cíle.

Podaří se pokořit světový rekord? Závodníky čeká trať dlouhá 21 097 metrů. Na její absolvování mají tři hodiny. Ti nejlepší však půlmaratón zvládají v čase pod hranicí jedné hodiny. Držitelem světového rekordu je Eritrejec Zersenay Tadese. Překoná právě v Praze čas 58 minut a 23 sekund, který zaběhnul v roce 2010 v Lisabonu?

Bojovat bude ale nejen sám se sebou. Na startu budou také Keňané Pius Maiyo Kirop (59:25, Berlín 2012) nebo Philemon Kimeli Limo (59:30, Praha 2011) a Daniel Kipchumba Chebii (59:49, České Budějovice 2012).

Diváci budou jistě zvědaví i na výkon dalšího běžce z Keni, Henryho Kiplagata (1:00:01), který ve svých dvaceti letech startuje v České republice už popáté. Nejlepšími nasazenými Čechy jsou Jiří Homoláč (1:07:12) a Robert Krupička (1:06:50). V ženské kategorii se představí Češky Petra Kamínková (1:12:17) a Ivana Sekyrová (1:15:24).

Eritrejec Zersenay Tadese

Startovní pole je letos velmi silné, a tak se dá očekávat, že se budou opět lámat rekordy. Loňský Hervis 1/2Maraton Praha byl díky skvělému času Etiopana Atsedu Tsegay nejrychlejším půlmaratónem roku na světě. Závod, který se mu povedlo zaběhnout za 58 minut a 47 sekund, byl čtvrtým nejrychlejším půlmaratónem v historii.

Tým Radiožurnálu na startu

Půlmaratón je ale také závodem pro nadšence, kteří ročně naběhají tisíce kilometrů jen tak pro radost. Letošní jubilejní 15. ročník byl vyprodaný už dva měsíce před startem. Za tým Radiožurnálu se do něj přihlásila i Eva Rajlichová, která běhá půlmaratóny od roku 2001.

„Běhám hlavně proto, že se potřebuju odreagovat od stresu v práci. Za rok naběhám asi 2 300 kilometrů. Mám ráda dlouhé tratě, cokoli od 15 kilometrů výše. Časový limit nemám, běhání je pro mě radost a soutěžením o nejlepší čas se trápí zejména muži,“ usmívá se Eva.

Pro Martina Veselovského je zajímavé znovu zjišťovat, že silnice kolem Vltavy ve středu Prahy nejsou jen rovné, ale mají i kopce. „Je to pro mě návrat do dob, kdy jsem vesloval a běh byl nezbytnou součástí tréninku. Baví mě se zlepšovat, překonávat sebe a svoji hlavu. A nakonec je to i zajímavý začátek sezóny,“ těší na sobotu známý moderátor.

Redaktor Nikola Bojčev se na start letošního půlmaratónu postaví poprvé. „Je to další meta, kterou bych rád pokořil. Rád bych do dvou hodin dorazil do cíle. Běhám pravidelně už více než dva roky a za tu dobu se pro mě běh stal doslova drogou,“ vysvětluje.

Držte spolu s námi nejen našim kolegům z Radiožurnálu, ale i všem dalším závodníkům v sobotu 6. dubna palce.

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: anr
Spustit audio