Větrný Speciál Martina Veselovského

Vítr je zdrojem energie a pomáhá, ale i škodí. Znečištěné ovzduší, tenčící se zásoby uhlí a nechuť k provozu jaderných elektráren vytvářejí tlak na využití alternativních zdrojů. Vrtule větrných elektráren se točí na našem území, další, v mnohem větším počtu, se mají objevit v Polsku na dohled od naší hranice. Je to správně, nebo ne? Na diskusi Radiožurnálu ve čtvrtek 14. července od 17 hodin můžete přijít i vy.

Sedmou letošní zastávkou Speciálu Martina Veselovského je Frýdlant v severních Čechách. Přijeďte za námi, nebo si nás nalaďte na frekvencích Radiožurnálu, na internetu a v živém videopřenosu na zpravy.rozhlas.cz. Diskusi vysílá také regionální stanice Český rozhlas Sever.

Moderátor a jeho hosté se na vás těší ve čtvrtek 14. července na radnici ve Frýdlantu, náměstí T. G. Masaryka 37. Přímý přenos ve vysílání Radiožurnálu začíná v 17 hodin. Chcete-li se přijít ptát i vy, dostavte se, prosím, na místo konání nejpozději v 16.45 hodin.

Téma vašeho kraje – výstavba větrných elektráren

Nalezne energetika ve větrných elektrárnách budoucnost? Nejsou drahé a technologicky náročné? Budou přínosem pro životní prostředí? Neznehodnocují okolní krajinu?

Speciál Martina Veselovského 2011 - Je výstavba větrných elektráren rozumným řešením?

Názory na ně se různí, větrná energie má své zastánce i odpůrce. Při její výrobě nevznikají skleníkové plyny a vstupní zdroj – vítr – je zadarmo. Odpůrci zase upozorňují, že větrná elektrárna se dá stavět jen na místech, kde lidově řečeno „fouká vítr“.

Mezi nejvíce diskutované otázky dneška patří především bezpečnost. Příznivci poukazují na zkázu Fukušimy, odpůrci namítají, že stačí mohutnější vítr, tornádo, a bude zničena celá větrná elektrárna, která může rovněž ohrozit životy lidí.

Martin Veselovský bude o tomto alternativním zdroji energie diskutovat s náměstkem hejtmana Libereckého kraje Vítem Příkaským, starostou Frýdlantu Danem Ramzerem, starostou Hrádku nad Nisou Martinem Půtou a předsedou představenstva Wind Technology Rostislavem Benešem. V diskusi zazní také názory Poláků na plán polské vlády začít stavět větrné elektrárny v blízkosti hranic s Českou republikou.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio