Za volantem po Evropě i Česku

11. září 2012
Autem po Evropě

Ceny benzínu jsou sice jako jízda na horské dráze, ale skalním cestovatelům maximálně změní četnost delších vyjížděk. Od června do srpna bude vaším společníkem na cestách Českem i Evropou Radiožurnál.

Na dovolenou autem odjíždí Nataša Gollová ve filmu Příklady táhnou a děti znají prázdninové dobrodružství Chobotnic z II. patra. Pánové Hanzelka a Zikmund sice nejezdili na dovolenou, ale zato autem objeli snad celý svět. Cestování autem na dovolenou nebo za poznáním po Česku i zahraničí má u nás dlouholetou tradici. Na chalupy v zimě, v létě, k moři na Rujanu, k Balatonu, po roce 1989 Chorvatsko, Itálie, Španělsko…

Jiná země, jiný mrav. A i když nás Evropany leccos spojuje, v mnoha oblastech jsou mezi námi – naštěstí – rozdíly. Kulturní, kulinářské, ale třeba i ty v chování na silnici. Dopravní předpisy nebo výše pokut se liší stát od státu, hádankou před prázdninami je každoročně cena pohonných hmot.

Maďarské jezero Balaton

Chcete-li znát nejdůležitější informace a praktické rady pro své cestování Autem po Evropě, poslouchejte každý den od 1. června do 31. srpna v 15.50 hodin Radiožurnál. Ve spolupráci s ÚAMK vám kromě toho dáme také tipy na zajímavá turistická místa u nás i v zahraničí – najdete je i na webu Motožurnálu. Všechny reportáže a také další praktické informace pro letní cesty uslyšíte po celý červenec a srpen v hodinovém speciálu Autem po Evropě v neděli od 21 hodin.

Štěstí přeje připraveným

Jedete třeba do Chorvatska? Tak nezapomeňte, že se nemusíte před cestou a hlavně během ní starat jen o auto, ale i o sebe. Zapomeňte na mýty typu „musím málo pít, abych pak nemusel často na toaletu“ nebo „nesmím jíst, protože pak bych usnul za volantem“. Pít se musí, ale ne litry kávy. Tu si dát můžete, ale spíš jen tak na povzbuzení. Jinak odborníci doporučují minerálky, džusy, studené čaje…

Autem po Evropě

Totéž jídlo – jíst se musí i cestou, usnout za volantem je možné i z hladu. Ale když si dáte něco střídmého a prostřídáte to se zeleninou, ovocem a podobně (7 knedlíků ke guláši opravdu není to „pravé ořechové“), bude vám dobře a vaši spolucestující nebudou unaveni vaším břišním brumendem. Rady, jak dlouhou cestu autem přežít v pohodě a bez různé žaludeční nebo jiné újmy, také uslyšíte v našem letním motoristickém speciálu.

A když už jsme u Chorvatska… Víte, jaké tam na letošní sezónu chystají turistické novinky? A kolik se tam platí za dálnice? Proč a kde bývají nejčastěji dopravní zácpy na cestě k moři?
Nalaďte si nás od 1. června každý den v 15.50 hodin.

Kromě zmíněného Chorvatska – tomu se budeme přece jen věnovat víc, protože tam v době letních prázdnin jezdí nejvíce Čechů – se dozvíte praktické informace k cestě do Portugalska, Německa, Itálie, Španělska, Rakouska, Francie, Slovenska, Turecka nebo Řecka. A pokud plánujete cestování po Česku, doporučíme vám třeba safari ve Dvoře Králové nebo Lipno.

Safari Zoo Dvůr Králové

A do třetice Chorvatsko – poslední důležitá informace. O zpravodajství z domova a zahraničí nepřijdete, ani když budete na dovolené u moře. Chorvatský rozhlas přebírá v letní sezóně živě na stanici HR2 zprávy Radiožurnálu. Každý den ve 13 a 21 hodin vysíláme na frekvencích HR2 zprávy z Vinohradské v Praze.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio

Více z pořadu