Zlatá tretra: zážitek pro diváky i posluchače Radiožurnálu

23. červen 2013

Vyprodaný atletický stadión ve Vítkovicích přivítá ve čtvrtek 27. června věhlasné atlety. Obletovaný světový šampión Usain Bolt se sice nakonec z 52. ročníku Zlaté tretry odhlásil, přesto se mají diváci nač těšit. Na startu je totiž mnoho světových i českých atletických es. Jejich výkony můžete sledovat i na Radiožurnálu!

Kromě sprinterů Johana Blakea a Asafy Powella přijede i ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, která se do Ostravy vrací po šesti letech. Po devítileté pauze se ve Vítkovicích představí legendární vytrvalec Kenenisa Bekele a běh na 400 metrů zase ozdobí Kirani James.

„Není to o tom, že by přijela jedna megahvězda. Věřím, že třeba Australanka Sally Pearsonová překoná rekord na sto metrů překážek, který už je ,vousatý´, dlouholetý,“ řekl Českému rozhlasu ředitel mítinku Jan Železný, který doufá v dobrý výkon svého svěřence Vítězslava Veselého. Náš v současnosti nejlepší oštěpař věří, že by právě v Ostravě mohl poprvé v životě přehodit 90 metrů.

Budou padat rekordy?

Kromě něj se na Zlaté tretře předvedou i další vynikající čeští atleti: Pavel Maslák, Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová, Jan Kudlička, Lucie Škrobáková, Jakub Holuša nebo Jaroslav Bába.

Jan Železný byl hostem Radiožurnálu a položil také novou otázku soutěže Zlaté momenty

Díky účasti třinácti aktuálních lídrů světových tabulek a více než třiceti olympijských medailistů se dají ve většině disciplín očekávat útoky na rekordy mítinku i nejlepší světové výkony roku.

Radiožurnál bude mít na místě redaktora Radima Sajbota. Do vysílání se bude hlásit s aktuálními výsledky a ve všech vypjatých okamžicích přinese rozhovory s hvězdami světové atletiky a dá nám nahlédnout i do zákulisí nejlépe obsazeného atletického mítinku u nás. Češi versus olympijští vítězové a mistři světa, to bude skutečný zážitek!

Nakonec bez Bolta

Jamajský sprinter a nejrychlejší muž planety Usain Bolt svou původně potvrzenou účast nakonec zrušil. „Moc se omlouvám všem svým skvělým fanouškům v Ostravě a celé České republice, ale na letošní Zlaté tretře nemohu startovat. Musím zůstat na Jamajce s mým trenérem, abych získal další týdny na speciální přípravu,“ napsal organizátorům a fanouškům Bolt z Kingstonu.

„Už teď ale mohu slíbit, že udělám všechno pro to, abychom se potkali při 53. Zlaté tretře Ostrava 17. července 2014, kde se představím v individuální disciplíně. Děkuji všem příznivcům za tradiční skvělou podporu.“

Usain Bolt, Zlatá tretra, Ostrava 27. 5. 2010 – Cena Nikon, Czech Press Photo 2010

Skvělá atmosféra

Podle reportéra Radiožurnálu Tomáše Kohouta, který atletiku dlouhodobě sleduje, bývá na Zlaté tretře fantastická atmosféra. „Diváci byli schopní stadión ve Vítkovicích snad ani ne vyprodat, přesnější by bylo přeplnit. Nejvíce reagují na světové hvězdy, ale dovedou ocenit skutečně všechny atlety,“ říká.

Zlatá tretra je dnes podle něj špičkovým mítinkem. „Schopnost zorganizovat takový závod pomohla i k tomu, že se v Ostravě uskutečnilo MS do 17 let. A možná přispěla i k tomu, že v Praze bude v roce 2015 halové mistrovství Evropy v atletice,“ uzavírá zkušený reportér.

autor: anr
Spustit audio