Malých pašeráků pervitinu u hranic s Německem ubývá, roste význam organizovaných band

Drobných pašeráků pervitinů v česko-německém pohraničí ubývá, naproti tomu však roste význam organizovaných pašeráckých skupin. Vyplývá to ze statistik německých úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pervitin ukrytý v dóze od kávy

Pervitin ukrytý v dóze od kávy | Foto: Polizeiinspektion Fahndung, Waidhaus

Pašovaný „crystal“, jak Němci pervitinu říkají, je v Německu žádanou drogou. Češi ho dovedou vyrobit v poměrně slušné kvalitě a relativně levně.

Na drogy se proto na česko-německé hranici zaměřuje stále více policistů – dělají namátkové kontroly, nebo jdou najisto, když mají tip od informátorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji s pašeráky drog i o setkání českých a německých politiků na toto téma informoval zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák

„Státní zastupitelství v Hofu každý den nebo každý druhý den vydává zatykač na pašeráka pervitinu,“ uvedl bavorský prokurátor Thomas Janovsky.

Podle něj je to důkaz, že se drogy pašují víc, ale možná to také souvisí s již zmíněnými kontrolami.

O boji proti drogám dnes v Bavorsku jednala česká ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a její bavorský zemský protějšek Winfried Bausback.

„Co nám dělá starosti je, že obchod s drogami v příhraničí přebírají organizované kriminální skupiny. Ubývá těch malých, spontánních pašeráků, ale na druhé straně se teď pašují velká množství,“ popsal Bausback.

Problém s pervitinem podle něj není zdaleka vyřešený a je třeba se mu více věnovat.

Asi nejdůležitější věc, o níž dnes politici jednali, byla vzájemná spolupráce české a německé strany na konkrétních případech. Často se totiž stává, že se zadržený pachatel dostane na svobodu kvůli nedostatku důkazů, ty však může mít druhá strana.

A podle Válkové má jednání i další rozměr. „Potřebujeme německou stranu ubezpečit o tom, že to myslíme vážně, že to nejsou politické fráze, že skutečně posílíme specializaci na drogovou kriminalitu, že budeme podporovat i výměnu specialistů,“ poznamenala česká ministryně.

Pavel Polák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme