Miliardář Savov se z Anglie brání proti obvinění, podal na ČR několik stížností

Podnikatel František Savov se brání proti stíhání v České republice. Savov, který podle svých slov nyní žije a podniká v Londýně, je v Česku stíhaný kvůli údajným stamilionovým daňovým podvodům. O jeho vydání či nevydání by měl soud rozhodnout příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Věřím na nějakou základní spravedlnost a hlavně věřím tady britským soudům, kam moji britští právníci podali spoustu podnětů a stížností proti mému stíhání v České republice “ řekl František Savov v rozhovoru pro Radiožurnál.

(Celý rozhovor s Františkem Savovem zazní ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Poslouchat ho lze i přes internet zde.)

Jedna z posledních adres podnikatele Savova v Česku byla v pražských Nebušicích. Soused na něj vzpomíná jako na člověka, který slušně zdravil a v garáži měl zaparkovaného veterána. Jinak o něm moc neví, podnikatel se prý s nikým nebavil.

Tajemný je Savov nejen coby soused, ale také jako byznysmen. Oficiálně se hlásí k vydavatelství Mladá fronta, firmě Maraflex a pivovaru Samson, který ovšem nedávno prodal.

Třeba podle novináře Miroslava Motejlka je však jeho záběr mnohem širší. „To portfolio čítá – můj odhad je – velké desítky společností. Pokud bychom vzali schránkové firmy, tak půjdeme minimálně do stovek společností po celém světě,“ říká Motejlek.

Všude a nikde

Lidé, kteří se aktivitami Františka Savova zabývají, odhadují jeho majetek řádově na miliardy korun. Spolehlivé odhady však lze dělat jen těžko. Savov zřejmě spoustu firem ovládá skrytě.

„Dalo by se říct, že to je jakýsi fantom v podnikání, protože on vlastně skoro všude je, ale vlastně nikde není. Oficiálně se skoro k žádnému svému majetku nepřiznal, že by ho vlastnil,“ říká reportérka týdeníku Respekt Jana Klímová.

Co už se spočítat dá, jsou lidé, kteří se Savovem dělali byznys a dostali se do potíží se zákonem. V tuto chvíli jich je nejméně šestnáct. A nakonec se trestní stíhání nevyhnulo ani samotnému Savovovi – loni na jaře ho policie obvinila ze stamilionových daňových úniků.

Tou dobou už byl jeho domek v Nebušicích podle sousedů dávno prázdný. „Já bych řekl, že tak dva tři roky tady není,“ odhaduje soused. Zahradu u domku si prý podnikatel nechává dál udržovat. „Takže to člověk ani nepostřehne,“ dodává soused.

Savov nyní své obchody řídí z Londýna. Většinou přes Skype nebo jinou kryptovanou komunikaci. Proto se mu také přezdívá „skajpr“. Přísně střeží své soukromí. Pomáhá mu v tom i několik bývalých policistů, které buď zaměstnává, nebo je využívá jako poradce.

kov, Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme