Zadlužených Čechů přibývá. Celkem dluží bankám přes bilion a 300 miliard korun

Přibývá lidí, kteří nezvládají splácet svoje půjčky. Z údajů společnosti STEM/MARK vyplývá, že alespoň jednu půjčku si během svého života vzal každý pátý Čech. Finanční poradny teď řeší desítky případů dlužníků, kteří si půjčili peníze třeba na vánoční dárky. Celkem dluží Češi bankám a finančním domům více než jeden bilion a 300 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce (ilustr. foto)

Dluhy - exekuce (ilustr. foto) | Foto: Ladislav Bába

„Musela jsem za bývalého manžela zaplatit exekučky. A pak jsem se do toho tak zamotala, že jsem si musela vzít půjčku, abych mohla splácet další a další, a už jsem v tom plavala,“ popisuje paní Nováková z Brna, která si vzala celkem osm půjček za více než 600 tisíc korun.

Peníze využila nejen na splacení složenek, ale i na vánoční dárek pro svého syna. Dluhy ale nestíhala splácet, s žádostí o radu se proto obrátila na specializované poradce. Lidí jako je paní Nováková v poslední době přibývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá zadlužených lidí. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

„Řada klientů tuto možnost využije a koupí si například něco, co vlastně ani nepotřebuje,“ upozorňuje Jiří Brychta z Dluhové poradny.

„Často dojde k tomu, že se lidem začne líbit žít na dluh, zvyknou si na vyšší standard a půjčí si znovu. Začnou proto využívat krátkodobé půjčky od nebankovních společností a v tom okamžiku se dostávají do začarovaného kruhu,“ popisuje.

Právě Vánoce jsou obdobím, kdy si lidé tradičně půjčují nejčastěji. Převládají částky okolo pěti tisíc korun, výjimkou ale nejsou statisíce. Poradny, které pomáhají lidem z finanční tísně, teď řeší desítky případů denně. V průběhu ledna totiž do schránek chodí první obálky se splátkou.

„Firmy, které de facto půjčují peníze, aby vytvořily dlužníka, na kterém následně chtějí vydělat v procesu vymáhání a podobně, tak tam se samozřejmě přikračuje velmi rychle k drakonickému vymáhání. I malá půjčka může na rodinu díky různým nákladům spojených například se sankcemi a podobně narůst řádově na desetitisíce,“ říká Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni.

Půjčky přes sms a internet

I tak lidé pořád slyší na půjčky přes internet nebo prostřednictvím sms zprávy. Láká je hlavně vidina rychlých peněz pořízených z pohodlí domova. Některé společnosti proto vymýšlejí triky, jak klienta nalákat a následně z něj dostat co nejvíce peněz.

„Pozorujeme nárůst takzvaných kreditních karet, které jsou rozdávány zdarma. Jsou na nich vložené peníze, které lze v případě potřeby vybrat z bankomatu nebo je použít při platbě v obchodě. Pokud se ale peníze z karty použijí, je potřeba počítat s vysokým úrokem a vysokou měsíční splátkou,“ varuje Jiří Brychta.

Některé nebankovní společnosti dokonce nabízejí první půjčku zdarma, tedy bez úroku. V případě nezaplacení splátky, která je vyfakturována obvykle do několika dní, ale přichází vysoké sankce.

Odborníci radí, aby se lidé před půjčením peněz nejdříve poradili. Třeba přes internetové poradny.

Úvěry Čechů ke konci 3. čtvrtletí 2014 | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme