Sprejeři jsou čím dál aktivnější. Způsobené škody jdou do desítek milionů

Sprejeři v České republice způsobí ročně škody za desítky milionů korun. Podle policejních statistik za poslední 4 roky přibylo nelegálních graffiti o 40 procent. V loňském roce registrovala policie 4273 případů poškození cizí věci formou sprejerství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vagón

vagón | Foto: Eva Odstrčilová

Jedno z nedávných zadržení sprejerů bylo opravdu kuriózní. Policista, který šel v noci domů, si všiml dvou mladíků, kteří čmárali po zdi. A jeden z nich ho požádal, zdali by je přitom nevyfotografoval.

„Policista samozřejmě nemohl odmítnout - jak často se stane muži zákona, aby ho požádal sám pachatel, aby zadokumentoval jeho trestnou činnost. Takže jim vyšel vstříc, začal je fotografovat a přitom ze svého mobilního telefonu zavolal na linku 158, aby přivolal kolegy,“ popsal mluvčí pražské policie Jan Daněk

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktivity sprejerů v České republice rostou. Loni policie zaznamenala 4273 případů

Mladíci skončili na policejní stanici. Ovšem jinak jsou sprejeři, kteří se specializují na nelegální plochy, dobře organizovaní a používají stále sofistikovanější metody. Jsou také velice rychlí. Tři lidé jsou schopni během několika minut posprejovat celý vagon v délce pětadvaceti metrů

Se sprejery se potýkají například České dráhy „V roce 2014 jsme zaznamenali přibližně 4850 případů a škoda je přibližně 8,3 milionu korun,“ říká mluvčí podniku Petr Šťáhlavský.

Ve srovnání s rokem 2011 však byla v loňském roce škoda Českých drah v uvozovkách pouze třetinová.

Antisprejerský tým

„České dráhy spolupracují s bezpečnostní agenturou Securitas, kterou vysoutěžily v rámci ostrahy našeho majetku, dep, výpravních budov, vlakových souprav. A součástí tohoto kontraktu je také práce speciálního týmu, který se zaměřuje na graffiti, na prevenci, ale také na odhalování tohoto vandalství,“ vysvětluje Šťáhlavský.

Šéfem tohoto týmu je pan Ludvík. Příjmení si z bezpečnostních důvodů nepřeje zveřejnit. Dopadení delikventi se totiž často mstí. A chytit je není jednoduché.

„Sprejeři si to místo procházejí, kontrolují, třeba i řadu hodin to místo sledují, nežli na vlak zaútočí. Často to dělají tak, že tam pošlou takzvaného nového člověka bez spreje, aby si to prošel, zkontroloval, a teprve až pak přijde vlastní útok. V tuto chvíli zasahují naši lidé,“ přibližuje šéf antisprejerského týmu.

Nemohou to udělat dřív, než se sprejeři skutečně pustí do malování. Proto je ostraha dlouho skrytá a pak musí umět rychle běžet. Jak říká pan Ludvík, takovou práci nemůže dělat kde kdo.

graffiti Praha 10 Vršovice | Foto: Eva Odstrčilová

„Musí být fyzicky velice zdatní, musí být schopní za sprejerem běžet, pokud je to potřeba, a pochopitelně musí být schopní se sami o sebe postarat, to znamená, aby se nenechali nějakým způsobem zpacifikovat. Většinou jsou vysokoškolsky vzdělaní, nebo to jsou studenti vysokoškoláci,“ uvádí pan Ludvík.

A vedle fyzických předpokladů jsou zapotřebí i předpoklady psychické. „Když někde čekáte třeba x-hodin, tak tam nesmíte usnout, musíte být trpěliví a na druhou stranu připravení kdykoli zakročit.“

Za poškozování cizí věci hrozí sprejerům finanční náhrada škody nebo dokonce soud. Ten může sáhnout i k trestu odnětí svobody. Záleží to na míře poškození a na tom, kolika deliktů se viník předtím dopustil.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme