Ponožkový den v Opavě připomněl tradiční den Downova syndromu

21. březen 2015

Dnes je Světový den Downova syndromu. Pokud chcete podpořit ty, kteří toto celoživotní zdravotní postižení mají, stačí k tomu maličkost - obléknout si právě dnes nesourodý pár ponožek. Na každou nohu úplně jinou. Proč, to hned vysvětlíme.

Ponožkový den je oblíbenou tradicí například v Opavě. Do tamního Loutkového divadla přišla spousta lidí a dobře se bavili.

„Máme tady jedno vystoupení, tancuji s kamarádem. Je to taková zamilovaná písnička. Určitě to zvládnu,“ říká jedno z dětí.

Světový den Downova syndromu má tradiční symbol - nesourodý pár ponožek, který ukazuje příčinu tohoto celoživotního onemocnění - poruchu chromozomu ve tvaru písmene X.

„Jednadvacátý chromozom je ztrojený, proto jednadvacátého třetí. Ponožky, když se dají patami k sobě, tak nám utvoří takové iksko,“ vysvětluje Jiří Kupka, ředitel Základní a Praktické školy v Opavě, která akci pořádala.

„A protože jsou ty ponožky většinou veselé, tak tím se chce charakterizovat, že Downův syndrom může být taky pojímán i vesele,“ dodává.

Sám je na vystoupení ponožkami vyzbrojen. Na jedné noze má bílou ponožku a na druhé černou.

Ponožkový den v Opavě ovšem nejsou jen písničky a tancování, ale také konference a seminář o všem možném, co toto postižení přináší.

Ti, kteří sem přišli, si doma způsobili už pošesté důkladný zmatek ve svých ponožkových šuplících.

autor: mrk
Spustit audio