V Česku chybí až 130 tisíc dárců krve. Nedostatkem trpí hlavně velká města

Český rozhlas láká nové dárce krve do transfuzních stanic. Těch, co darováním své krve mohou zachránit život jiným, totiž ubývá. Potýkají se s tím především velká města, hlavně Praha, kde je registrováno jen jedno procento obyvatel. Pro jednodušší chod stanic i nemocnic by to přitom mělo být procent pět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárcům se odebírá kolem půl litru krve

Dárcům se odebírá kolem půl litru krve | Foto: Alžběta Švarcová

I když každý den přichází do transfuzních stanic noví dárci krve, někteří z nich vstupní prohlídkou neprojdou.

Člověk, který chce darovat krev, musí být zdravý. Lékařům vadí třeba i vysoký krevní tlak, nemoci ledvin nebo kožní ekzémy či alergie.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku chybí až 130 tisíc dárců krve. O důvody se zajímala Iveta Záleská

„V minulém roce jsme měli 545 prvodárců, z nichž jsme 93 rovnou nemohli vzít,“ říká lékařka Ústavu hematologie a krevní transfuze Daniela Pajtašová.

A podle její kolegyně Jany Žlabové v Česku odhadem chybí asi 120 až 130 tisíc dárců.

„Není to tak, že byste měli mít strach, že přijdete do nemocnice a krev nedostanete. Ale je to tak, že například přijdete do nemocnice a lékař na transfuzním oddělení musí shánět krev jinde,“ popisuje lékařka.

Transfuzní stanice tak mohou mít problémy hlavně s tím, že jsou pravidelní dárci na dovolené, nebo s doplňováním zásob vzácných krevních skupin.



Podle primářky Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jitky Kracíkové je to problém hlavně velkých měst, kde dárci chybí. V regionech totiž často chodí na odběry třeba hasiči nebo sokolové.

„Velká města jsou anonymní, zdravotní stav lidí je možná trochu horší, je tady víc lidí alergizováno, je tady starší populace a je tady spousta lidí, kteří si neudělají čas,“ vyjmenovává důvody nedostatku dárců ve velkých městech Jitka Kracíková.

Pacienti v nemocnicích tak musí spoléhat na ochotu dárců krve. Vědci totiž zatím umělou krev nedokážou vyrobit.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme