Realitní makléřka se má omluvit Romce za diskriminaci, rozhodl soud

Realitní makléřka Eliška Nosková se má omluvit za diskriminaci Romce, která ve spolupráci s kanceláří ombudsmana předstírala zájem o pronajmutí bytu. Makléřka ji odmítla proto, že si majitel bytu nepřál pronajímat byt Romům. O omluvě dnes rozhodl litoměřický okresní soud. Odškodnění ve výši 100 tisíc korun, které Balogová požadovala, soud zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Balogová u soudu

Lenka Balogová u soudu | Zdroj: ČTK

Soud uznal důkazy diskriminace, mezi kterými byl i záznam telefonu, kdy makléřka předala slovo kolegovi, který pak ale romskou figurantku Elišku Balogovou s omluvou odmítl. Právě s odvoláním na to, že majitel už měl špatné zkušenosti s Romy a v bytě si je nepřeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Realitní makléřka se má omluvit Romce za diskriminaci. O tématu mluvili právnička IQ Roma Servis V. Navrátilová a předseda OSMD T. Šimeček

„Podle mých zkušeností, které jsem měla z dřívějška, jsem předpokládala, že to tak dopadne. Ale vždycky, když takový telefonát uskutečňuji, tak si přeji, aby to tak prostě nebylo,“ řekla Lenka Balogová u pondělního jednání soudu. Na vynesení rozsudku dnes nebyla.

Za diskriminační chování se proto musí Eliška Nosková jako majitelka realitní kanceláře omluvit. Soud jí uložil přesný text omluvy.

„Realitní kanceláře musí dělat svoji práci poctivě a v souladu s právním režimem, který tady máme. To znamená, je-li přání pronajímatele takové, že tam nechce příslušníka určité minority, tak takovou službu mu mají odmítnout,“ komentoval verdikt ředitel Poradny pro občanství, občanská a lidská práva Miroslav Dvořák.

Hlavní vinu ale podle předsedy Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Tomislava Šimečka nenese makléřka Nosková, ale její klient, který si určil podmínky pronájmu bytu.

Lenka Balogová požadovala také sto tisíc korun jako odškodné. To ale soud zamítl. Šlo totiž o takzvaný situační testing přímo objednaný kanceláří ombudsmana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Makléřka se musí omluvit Romce za diskriminaci, odškodné ale Lenka Balogová nedostane. O tématu diskutovali Miroslav Dvořák a Petr Mach

Balogová před dvěma lety testovala, jestli makléři neporušují antidiskriminační zákon během své pracovní doby v neziskové organizaci, a proto byla podle soudu na situaci připravena a nevznikla jí žádná újma.

„Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo a že se ukázalo, že to někdo nemůže mít postavené jako byznys. Že bude v pracovní době od rána do večera obtelefonovávat podnikatele a bude se snažit je nachytat,“ poznamenal europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Názory na zamítnutí odškodného se ale různí, například právnička občanského sdružení IQ Roma Servis s tímto verdiktem nesouhlasí:

„Žalobkyni měla být přiznána i náhrada nemajetkové újmy. I přes to, že žalobkyně v tomto případě výkon práva pouze předstírala, mohla pociťovat ponižující zásah do své důstojnosti naprosto stejně jako osoba, která by o tento byt měla skutečný zájem.“

Makléřka Nosková požadovala stažení žaloby a úhradu nákladů na soudní řízení. S výsledkem rozsudku je ale spokojená. „Teď jsem ráda, že je to všechno za mnou. A už se k tomu nechci vracet,“ dodala. Rozsudek je přesto nepravomocný, obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Realitní makléřka Eliška Nosková u soudu | Foto: ČTK

ČRo, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme