Advokát Hasenkopf už nebude zaměstnancem Hradu. Odchází po dohodě

Právník Pavel Hasenkopf končí na Pražském Hradě. Advokát se dohodl s kancléřem Vratislavem Mynářem na svém odchodu k dnešnímu dni. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf vs Pražský hrad

Pavel Hasenkopf vs Pražský hrad | Foto: Český rozhlas

„Mohu potvrdit, že po oboustranné dohodě pan Hasenkopf končí k 31. říjnu 2014,“ uvedl Ovčáček. Pavel Hasenkopf ukončení pracovního poměru zatím nekomentoval.

Hasenkopf se na Pražský hrad vrátil v září poté, co soud označil předchozí výpověď za neplatnou. Dosud nebylo úplně jasné, jestli na hradě zůstane. A dnes celá věc končí.

Hrad tvrdil, že Hasenkopf v květnu loňského roku pětkrát nepřišel do práce bez omluvy. Bývalý právník Hradu to ale odmítal a tvrdil, že výpověď dostal ze zástupných důvodů - kvůli tomu, že ho prezident Miloš Zeman považuje za autora amnestie z ledna 2013.

„Protistraně se nepodařilo prokázat, že jsem v práci nebyl. A ani to nemohla prokázat. Ty dva měsíce jsem seděl ve své kanceláři a v podstatě jsem studoval kresbu na stropě nebo jsem si četl knihy,“ popsal Hasenkopf okolnosti své výpovědi v březnu tohoto roku v České televizi.

Poukazoval i na to, že za údajné absence nikdy nedostal písemnou výtku. Soud mu v září dal za pravdu a Hasenkopf se tak znovu stal zaměstnancem Pražského hradu. Mezitím už ale pracoval jako advokátní koncipient.

Soud kvůli výpovědi ovšem nebyl jediným sporem, který Hasenkopf s Hradem vedl. Přeli se i o autorství amnestie z ledna 2013. Hasenkopf odmítal tvrzení Hradu, že se podílel na vzniku této amnestie. Obě strany se v srpnu před soudem dohodly na smíru a kauza tak mohla skončit. Pak ale hradní kancléř Mynář takto okomentoval výsledek soudu:

„Pan Hasenkopf byl nucen stáhnout žalobu na prezidenta, žalobu na mně jako na Vratislava Mynáře, protože bylo jasné, že to nemá žádné opodstatnění, žádnou logiku a žádnou šanci na úspěch. Co se týče kanceláře prezidenta republiky, došlo ke smíru. Přeloženo do řeči neprávnické, to, co jsem řekl, platí. Akorát jsme to trošku učesali.“

Hasenkopf Mynářovo vyjádření označil za výsměch a popření smíru. Na Mynáře proto podal žalobu pro pomluvu.

Vojtěch Koval, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme