Američtí vojáci přijeli do Vyškova, čekala je i skupinka odpůrců

Konvoj amerických vojáků dnes dorazil po přenocování v Praze do kasáren ve Vyškově. Celkem má konvoj projíždějící Českem na cvičení do Pobaltí asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. U silnice ve Vyškově je dnes čekalo pár rodičů s dětmi, ale také asi deset odpůrců ze strany Národní demokracie. Jeden z nich chtěl konvoj zastavit tím, že se postavil před vojenské auto. Policie ho ale rychle vyvedla. Odpoledne vojáky přivítal premiér Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký konvoj projíždí Českem a míří do kasáren ve Vyškově

Americký konvoj projíždí Českem a míří do kasáren ve Vyškově | Zdroj: ČTK

Konvoj do Česka dorazil v pátek. Noc na dnešek strávili vojáci v ruzyňských kasárnách. Dnes se v několika fázích přesouvali do Vyškova a menší část pak ještě do Přáslavic v Olomouckém kraji. O víkendu je čeká společné cvičení s českými kolegy, v neděli je ve Vyškově naplánován Den otevřených dveří s ukázkou vojenské techniky. V pondělí se Američané přesunou z Moravy na vojenské cvičení do Pobaltí.

Do Vyškova přijel vojáky pozdravit premiér Sobotka, který zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců. „Je nutné si uvědomit, že se zhoršila bezpečnostní situace ve světě. Máme konflikty v blízkosti Evropské unie, ať už je to zamrzlý konflikt na Ukrajině, válka v Sýrii, střety v Libyi nebo nebezpečí terorismu,“ řekl novinářům Sobotka.

Podle něj je dobře, že Američané jedou na cvičení přes Českou republiku a že se to využije k nedělnímu společnému cvičení. „Že projíždějí přes nás, to je symbol solidarity. Máme tady spojence, se kterými můžeme počítat. Na bezpečnostní rizika nejsme sami a je vidět, že bylo správné rozhodnutí, že se Česká republika integrovala do Evropské unie a do Severoatlantické aliance,“ řekl Sobotka.

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvala se řada kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců.

Bez pozornosti veřejnosti

V pátek se příjezd vojáků obešel bez velké pozornosti veřejnosti. V průběhu trasy konvoj sledovali jednotlivci nebo menší skupinky lidí. A podobně i dnes ve Vyškově přihlížela jen hrstka lidí. Pár dětí a dospělých lidí, kteří se přišli podívat, doplnila desítka odpůrců, která mávala na Američany různými transparenty.

Američtí vojáci přijeli do České republiky v pátek z bavorské základny ve Vilsecku.
V pátek v Praze vojáky v areálu kasáren pozdravili ministr obrany Martin Stropnický (ANO), americký velvyslanec v ČR Andrew Shapiro a náčelník Generálního štábu Josef Bečvář.

Stropnický prohlásil, že průjezd konvoje je významný jak politicky, tak z hlediska spolupráce armád členských zemí NATO. „V Evropě jsme si zvykli, že mír je automatismus a že je takříkajíc zadarmo. Bohužel, bezpečnostní situace se změnila,“ uvedl ministr.

Konvoj - trasa | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme