Analýza potvrdila antibiotika u dalších šarží medu společnosti Včelpo

Dalších devatenáct šarží medu od společnosti Včelpo obsahovalo antibiotika. Potvrdil to konečný rozbor v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Závadné výrobky už inspekce nechala stáhnout z prodeje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

K závadným šaržím Dědečkova květového medu a Květového medu se dnes přidalo dalších devatenáct. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva:

„Spotřebitelé by měli zkonfrontovat med, který mají doma, s informacemi, které jsou zveřejněny na stránkách SZPI. A pokud se jedná o stejný typ medu, stejnou šarži, tak rozhodně doporučujeme tento med nekonzumovat.“

Zbytky závadných látek byly jak ve vzorcích medu, který byl deklarován jako vyrobený z medů zahraničních, tak i u těch, které měly být podle etikety výhradně od českých včelařů. Jedná se o medy v balení 900 a 450 gramů, a jde jak o med květový, tak o med květový lesní, lipový a další.

Výrobce se k nálezu antibiotik zatím nevyjádřil. Nereagoval ani před týdnem, když se objevily první závady, ani v pondělí, když Český svaz včelařů, který vlastní Včelpo, odvolal dozorčí radu podniku. A k situaci se nevyjadřuje ani svaz.

V medu byla nalezena antibiotika, která se v Evropské unii nesmí používat k léčení včel. Používají se v boji proti včelímu moru nebo včelí hnilobě. Jednalo se konkrétně o zbytky sulfadimidinu, sulfathiazolu, streptomycinu a chloramfenikolu. A to v množství, které lidské zdraví vážně neohrožuje.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme