Bývalý náměstek generální inspekce promluvil: Bylo mi řečeno, že jsem politicky nepřijatelný

Další z vysoce postavených důstojníků je ochoten promluvit o poměrech v bezpečnostních složkách státu. Roman Ševčík byl až do konce letošního února náměstek Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), tedy útvaru, který má odhalovat zločince v policejních řadách. Až dosud o svém konci mlčel. Teď poprvé promluvil. A podobně jako šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta naznačuje, že za jeho odchodem může být politická objednávka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf GIBS Michal Murín (fotokoláž)

Šéf GIBS Michal Murín (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

„V podstatě mi bylo současným ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů řečeno, že jsem politicky nepřijatelný,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Ševčík.

U policie a inspekce Ševčík sloužil dohromady více než třicet let, pod novým šéfem GIBS Michalem Murínem vydržel necelé tři měsíce. O podrobnostech kolem svého odchodu však do médií mluvit nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý náměstek GIBS naznačil, že od inspekce musel odejít jako „politicky nepřijatelný“. Příspěvek natočila redaktorka Eliška Malínská

„Klidně to zopakuji před bezpečnostním výborem nebo komisí pro kontrolu GIBS. Přesné detaily bych ale nechtěl vysvětlovat prostřednictvím médií. Za tím, co říkám, si ale stojím,“ doplnil odstavený náměstek.

Ševčík měl v inspekci na starosti takzvané speciální operace, například takzvané zkoušky spolehlivosti, při nichž se testuje korupční odolnost policistů, celníků a vězeňských dozorců.

Inspekce: Nevyjadřujeme se

Inspekce ani její šéf Murín personální rozchod se Ševčíkem dosud nekomentovali. A vyjadřovat se GIBS nehodlá ani k Ševčíkovu nejnovějšímu výroku.

„Je to stejné jako ve všech záležitostech, které se dotýkají personálních otázek směrem k inspekci. Ani v tomto případě nebudeme poskytovat komentáře nebo nějaké další bližší informace,“ reagovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Ševčíka k otevřenému vystoupení podle všeho inspiroval Robert Šlachta, podle něhož reorganizace elitních útvarů měla jediný cíl – odstranit jej z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Šlachta dnes společně se šéfem ostravské expozitury ÚOOZ Jiřím Komárkem míří na zasedání sněmovního Výboru pro bezpečnost, kde oba chtějí mluvit o možném propojení policie a zločinu.

Schwarz: Může přijít kdokoli

Místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO) řekl, že na jednání může přijít kdokoli, přihlásit se, že chce něco sdělit a výbor o tom bude hlasovat.

„Může opravdu přijít každý a já dokonce to uvítám, protože jestli jsou u nás takoví občané, kteří mají potřebu a věří jenom Výboru pro bezpečnost, tak prosím,“ řekl Schwarz.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který čelí kritice kvůli odsouhlasení policejní reorganizace, odmítl, že měl nějaký vliv na Ševčíkův odchod.

„U GIBSu já nemám žádnou pravomoc, pokud myslíte politický nátlak, tak čí, koho? Nevím,“ řekl Chovanec. Šéf GIBS je ze zákona odpovědný premiérovi.

ČRo, Eliška Malínská, Radek Kedroň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme