Čínská CEFC mohutně investuje v Česku. Šéf představenstva je poradcem Zemana

Čína dál ve velkém nakupuje v České republice. Skupina CEFC za účasti prezidenta Miloše Zemana dnes v Šanghaji podepsala smlouvy, na základě kterých investuje do mediální skupiny podnikatele Jaromíra Soukupa, pivovaru Lobkowicz a letecké společnosti Travel Service.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakládání zavazadel na letišti Pardubice

Nakládání zavazadel na letišti Pardubice | Foto: Letiště Pardubice

„Byla podepsána smlouva mezi společností CEFC a leteckou společností Travel Service. Dále došlo k zakoupení pivovaru Lobkowizc a byla také podepsána smlouva mezi CEFC a společností Médea Group,“ potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

V největším českém leteckém dopravci Travel Service, který vlastní i třetinu akcií Českých aerolinií, koupila CEFC 10procentní podíl s tím, že později navýší základní kapitál v Travel Servicu o jednu miliardu a zvýší svůj podíl na téměř 40 procent akcií.

V pivovaru Lobkowicz převezme CEFC spolu se skupinou J&T Private Equity Group téměř 80procentní podíl.Podle dostupných informací skupina CEFC za podíl zaplatila necelé dvě miliardy korun. Přitom současná cena těchto akcí na burze je 1,83 miliardy korun. Pivovary Lobkowicz tak vydělaly na prodeji několik desítek milionů korun.

Menšinový podíl budou mít Číňané ve skupinách Médea Group a Empresa Media podnikatele Jaromíra Soukupa, která provozuje například televizi Barrandov a vydává několik časopisů. mimo jiné Týden. CEFC bude působit jako strategický a finanční partner.

Poradce Zemana Ye Jianming

Český rozhlas zjistil, že předseda představenstva firmy CEFC, Číňan Ye Jianming, je od dubna přímo poradcem prezidenta Miloše Zemana. Podle informací na webu CEFC dostal jmenovací pověření osobně z rukou vedoucího kanceláře Vratislava Mynáře a šéfa poradců Martina Nejedlého přímo v Šanghaji.

Na webu prezidenta Miloše Zemana ale jméno Ye Jianminga v seznamu poradců ani členů expertního týmu uvedeno není. Důvod Českému rozhlasu vysvětlil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Jde o určité speciální poslání, není součástí klasického expertního nebo poradního týmu pana prezidenta. Je to speciální poradce pro Čínskou lidovou republiku pro ekonomické otázky a otázky ekonomického rozvoje. Samozřejmě ta činnost není nikterak honorována.“

Ye Jianming byl na pražském Hradě už nejméně dvakrát. Letos v březnu a také v srpnu, kdy Miloš Zeman přijal také prezidenta společnosti CEFC Chan Chauta.

Skupina CEFC, která je šestou největší soukromou společností v Číně, se rozhodla expandovat do Evropy a k tomu si vybrala jako hlavní sídlo Českou republiku.

V pátek koupila 60procentní podíl v pražském fotbalovém klubu SK Slavia Praha, je také minoritním podílníkem (10 %) v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance. V tomto týdnu také koupila budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Obchody CEFC v Česku pomáhala zprostředkovat Česko-čínská komora pod vedením Jaroslava Tvrdíka.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme