Čínská CEFC zřejmě jedná o možnosti vstupu do investiční skupiny Penta

Čínská společnost CEFC, která loni proinvestovala v Česku zhruba deset miliard korun, jedná podle informací Radiožurnálu o možnosti vstupu do investiční skupiny Penta. Pokud by se obě strany na obchodu skutečně dohodly, šlo by už o v pořadí druhou investici do velké česko-slovenské finanční a průmyslové skupiny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penta (ilustrační foto)

Penta (ilustrační foto) | Foto: Penta Investements

Loni totiž CEFC získala desetinu ve skupině J&T, nedávno pak MF DNES přinesla informaci, že by v ní měla svůj podíl navýšit na polovinu, a to za investici ve výši zhruba jedné miliardy eur.

V případě Penty jsou nyní jednání s CEFC podle důvěryhodných zdrojů teprve na začátku. Ve hře je však údajně nabídka, že by CEFC investovala několik miliard eur do kapitálu skupiny a za to by získala 50 procent jejích akcií.

Své podíly by si tak na polovinu pokrátili všichni stávající vlastníci Penty, což je pět mužů. Největší podíly, celkem přes 80 procent, mají zakladatelé skupiny Marek Dospiva a Jaroslav Haščák, o zbylý podíl se dělí Jozef Oravkin, Eduard Maták a Iain Child.

Obě strany podepsaly dokumenty o mlčenlivosti a tak nějaké oficiální informace v tuto chvíli nelze získat. Penta informace nechtěla komentovat.

„Rozumíme tomu, že informace o čínských investicích jsou nyní trendy. Penta se ale zásadně vyjadřuje jen k uzavřeným obchodům, žádné spekulace nekomentujeme,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Podobnou odpověď má ohledně jednání s Pentou i CEFC. Podle mluvčího Pavla Bednáře mezi nimi nyní neprobíhá finalizace jakékoliv obchodní transakce.

Předběžná dohoda v půlce roku

Každopádně, jednání o případném prodeji půlky skupiny nejsou rozhodně vedena tak, že by se mohlo nějaké memorandum či dohoda podepisovat už při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR na konci tohoto měsíce.

„Pokud by jednání byla úspěšná, lze čekat nějaký první podpis předběžné dohody až zhruba v polovině letošního roku,“ uvedl zdroj blízký jednání.

Důvodem, proč se CEFC může o Pentu zajímat, je nepochybně její portfolio investic. Skupina vlastní řadu zajímavých podniků a institucí v oborech, které jsou pro Číňany přitažlivé. U nás je v jejím vlastnictví například výrobce letounů Aero Vodochody a přilehlý areál vojenského letiště, který firma plánuje přebudovat na veřejné, pro dopravní letouny nízkonákladových přepravců.

Penta dále vlastní firmy v oborech zdravotnictví, finančnictví, masokombináty, strojírenské podniky, ale třeba i sázkařskou společnost Fortuna a developerské projekty. Nedávno koupila také vydavatelství regionálních Deníků, Vltava-Labe-Press.

Penta navíc podniká nejen v Česku, ale i na Slovensku, Maďarsku, Polsku, Německu a dalších pěti zemích Evropy.

Vstupem do společnosti, která spravuje hodnotu aktiv ve výši kolem 180 miliard korun, by si tedy čínský investor významně rozšířil své pole působnosti nejen u nás, ale v celé střední Evropě. Pro Pentu by pak příliv desítek až stovky miliard korun od CEFC znamenal mnohem rychlejší rozlet ve velkých investicích.

Kdo je CEFC?

Skupina CEFC vstoupila na český trh teprve loni, ovšem hned ve velkém stylu. Vedle investice do finančního kolosu J&T Finance Group koupila 60 procent ve fotbalovém klubu Slavia, podepsala též dohodu o koupi až 50 procent v leteckém přepravci Travel Service, jenž spoluvlastní ČSA.

Koupila také většinový podíl ve skupině Pivovary Lobkowicz, podíl ve vydavatelství Empresa Media a Médea Group a k tomu si přihodila dvě historické budovy v centru Prahy. Jednou z nich je budova bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě, kde si chce CEFC vybudovat své „evropské sídlo“. Šéfové skupiny si v Praze koupili i čtyři vily pro soukromé účely.

Další významné investice se chystají. Firma se podle nedávné informace prezidenta Miloše Zemana zajímá o historické lázně Kyselka u Karlových Varů, připraven je například také její vstup do strojíren Žďas.

Čínská CEFC se sama prezentuje jako šestá největší soukromá firma v Číně, kde působí hlavně v průmyslu ropy a zemního plynu a v bankovnictví. Největším akcionářem má být podle neoficiálních informací čtyřicátník Jie Ťien-ming, druhým pak předseda představenstva její tuzemské pobočky, Chan Chauto. Šéfa firmy Jie Ťien-minga také prezident Miloš Zeman jmenoval loni svým poradcem.

Někteří zahraniční analytici nicméně upozorňují na určité nejasnosti kolem vzniku firmy. Její největší akcionář totiž ještě před pár lety nebyl v byznysu známý a někteří sinologové také spekulují, že může jít o potomka bývalých čínských prominentů či že vedení této firmy může mít určité personální propojení s čínskými vojenskými složkami.

Například sinoložka Olga Lomová v minulých měsících na blogu Aktuálně.cz o CEFC a jejích manažerech napsala, že „z toho, co se dá z čínského internetu, příslovečně plného klepů a spekulací, vyčíst, je patrné, že zde existuje nějaká vazba na armádní kruhy skrze rodinu maršála Jie Ťien-jinga (1897–1986), Mao Ce-tungova blízkého spolubojovníka z doby občanské války.“

„Prezidentův poradce by tedy měl patřit do okruhu rudých princátek, podobně jako dnešní prezident Si Ťin-pching,“ soudí Lomová.

CEFC však tyto spekulace odmítá. Podle Jaroslava Tvrdíka je zahraniční analytik, který o propojení napsal, reprezentantem americké zbrojní firmy na Tchaj-wanu. „To znamená, je to člověk, který je velmi podjatý v této záležitosti, podobně jako Lomová, a zastupuje určité kruhy z Tchaj-wanu, který se v současné době velmi vymezují proti Číně,“ uvedl pro DVTV. K akcionářům pak řekl, že společnost CEFC patří několika čínským fyzickým osobám a několika čínským investičním fondům.

Velkou roli v průniku CEFC na český trh nicméně hraje nepochybně také spolupráce firmy s bývalým ministrem obrany za ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem. Ten v minulých letech převzal řízení Česko-čínské smíšené obchodní komory a pomáhal tuzemským firmám, především PPF, při pronikání na trh Číny. Seznámil se s přitom s lidmi z CEFC a přivedl je naopak do Česka. Nyní je Tvrdík místopředsedou představenstva jejich tuzemské pobočky.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme