Dalších tisíc etnických Čechů z Ukrajiny žádá o přesídlení

České úřady evidují víc než tisíc nových žádostí o přesídlení Čechů z Ukrajiny. Radiožurnálu to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Dnes se setkal s etnickými Čechy, kteří už získali povolení k trvalému pobytu a momentálně se nacházejí v zařízení ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky | Foto: Filip Jandourek

Ministr Chovanec z předchozích zkušeností odhaduje, že úřady z tisícovky žádostí během dvou let kladně vyřídí asi polovinu.

„My jsme teď urgentně řešili oblasti Ukrajiny, kde se válčí. Západ Ukrajiny je klidnější, tam to není tak velký tlak na příjezd. To znamená, budeme to chtít směřovat na konec letošního roku, začátek příštího,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zařízení v Červené nad Vltavou, kde jsou ubytovaní krajané z Ukrajiny, navštívil reportér Ľubomír Smatana

Ministerstvo vnitra krajanům garantuje v Červené nad Vltavou pobyt na šest měsíců v plném komfortu. To znamená ubytování, stravu a doprovodné programy, jako jsou integrační jazykové kurzy. Kromě ubytování obdrží finanční pomoc až 50 tisíc korun pro dospělé a 20 tisíc pro děti a asistenci při hledání trvalého bydlení nebo zaměstnání.

Česká strana tímto způsobem svým krajanům poskytuje prostor pro počáteční začlenění do společnosti. Z 85 lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny před měsícem, už dva zařízení v Červené nad Vltavou opustili a přestěhovali se ke svým příbuzným. Osm dětí navštěvuje základní školu v Milevsku.

Šéf azylového odboru na ministerstvu vnitra Tomáš Hajšman si je jistý, že všichni přesídlení krajané brzy zapadnou a do půl roku v zařízení v Červené nikdo z nich nebude „Protože se najde pro ně nová příležitost a protože ta perspektiva dlouhého setrvávání v takovém zařízení, jako je tohle, nenese nic dobrého pro jejich další sociální vývoj,“ podotkl Hajšman.

Ľubomír Smatana, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme