Elektřina by v příštím roce mohla opět zlevnit, tvrdí analytici

Domácnosti v Česku se dozví, kolik zaplatí za elektřinu a plyn v příštím roce. Energetický regulační úřad dopoledne oznámí, jakou stanovil cenu takzvané regulované složky, která tvoří významnější část nákladů na energie. V reakci na to pak zveřejní koncové ceny pro spotřebitele i jednotliví dodavatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Třeba elektřina podle odhadů odborníků zlevní o 2,5 až 3,5 procenta.

Už letos za ni některé domácnosti ušetřily tisíce korun, v příštím roce má zlevňování pokračovat. Celkový účet se ale údajně rodinám tentokrát sníží průměrně jen o několik set korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se budou v příštím roce měnit ceny za elektřinu i za plyn, zjišťoval Jan Beneš

„Plný prostor, který by hypoteticky mohl distributor nabídnout konečnému zákazníkovi, se pohybuje nad 3,5 procenta. Bude ale hodně záležet na konkurenčním boji a na tom, do jaké míry budou chtít po roce slev, který byl v roce 2014, slevit ze svých marží,“ odhadl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Cena elektřiny se skládá z regulované a neregulované části a také z daní. Neregulovaná je hlavně cena silové elektřiny, se kterou se obchoduje na burze. Tvoří necelou polovinu částky placené zákazníkem.

Silová elektřina ale zlevňuje, a to se podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus odráží i do celkového účtu.

„Od loňského roku na burze zlevnila o přibližně 11 procent, nicméně kvůli slabší koruně pokles, který se promítne do ceny pro spotřebitele, je o něco nižší,“ vysvětlil.

Naopak analytici očekávají mírné zvýšení ceny za distribuci a u ostatních služeb, které určuje Energetický regulační úřad. To je právě druhá a významnější část celkové částky za elektřinu.

Regulovaná cena plynu se zřejmě mírně zvýší. Ta koncová by ale pro zákazníky u plynu podle odborníků vzrůst neměla.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme