Finále soutěže Mladý evropský řidič kamionu český reprezentant nevyhrál, přesto nelituje

Přes 85 tisíc řidičů nákladních aut se letos zapojilo do soutěže Mladý evropský řidič kamionu. Zelená vlna Radiožurnálu je partnerem českého kola. Ve švédském finálovém víkendu ale může vyhrát pouze jeden, český reprezentant to i přes slibný začátek nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion

Kamion | Foto: Tomáš Adamec

Finálové klání, které vyhrál Dán Lars Sondergaard, sledoval náš zástupce Michal Kylar už jen zpovzdálí. „Jsem naštvaný sám na sebe, čekal jsem lepší výsledek.“

Po vynikajícím kvalifikačním kole ztroskotaly Michalovy naděje na letošní novince - vyřazovací jízdě zručnosti, kdy měl za dodržení všech bezpečnostních pravidel uhasit hořící auto při nehodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finálové kolo soutěže Mladý evropský řidič kamionu sledovala ve švédském Södeträlje redaktorka Eva Kézrová

Jeho irský soupeř byl ale rychlejší. „Velký smutek, mám nervy ještě za něj,“ přiznával Pavel Neterda, který podobně okamžiky zažíval před pěti lety. A že to před zaplněnou bouřící tribunou není jednoduché, potvrzoval i náš letošní finalista.

„Za začátku mě rozhodilo to, jak proti mně vystartoval rychleji, pak posbíral kužely, mně to tam popadalo, trojúhelník šel těžko vytáhnout z plastového pouzdra. A pak jsem chtěl odjet, ale zapomněl jsem uhasit požár. Prostě jsem už tak celkově znervózněl,“ doplňuje.

Příští týden se tak Michal Kylar opět vrátí do kabiny své cisterny, protože na vysněnou hlavní cenu - nový tahač - nedosáhl. Přesto nelituje.

„Pro mě to znamená obrovské zkušenosti v tom, že se ještě můžu v něčem zlepšovat,“ dodává Kylar.

A právě to je podle školitele Scanie Aleše Biskupa hlavní cíl soutěže Mladý evropský řidič kamionu.

„Myslím si, že pro ty nejlepší řidiče tohle znamená to, že se ještě naučí o bezpečnosti, o hašení nákladu, první pomoci. Že dojde k nějakému zdokonalení řidičů,“ říká Biskup.

A to řidičů do 35 let. Do 6. ročníku soutěže Mladý evropský řidiči kamionu se jich přihlásilo přes 85 tisíc a všichni museli prokázat, že znají pravidla a s kamionem jezdí bezpečně.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme