Havaj bude jako první stát v USA registrovat držitele střelných zbraní

Havaj dnes jako první americký stát zavedla povinnou registraci všech držitelů střelných zbraní u Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Tento krok by měl usnadnit policii rozhodnutí o zákazu nošení zbraně pro konkrétního člověka, pokud se dopustí trestného činu. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střelná zbraň

Střelná zbraň | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Díky registraci držitelů zbraní dostane havajská policie od FBI informaci, kdykoli bude takový člověk zadržen kdekoli na území Spojených států. Havajská vláda zdůrazňuje, že lidé nepřijdou automaticky o povolení zbraň držet, ale policie bude schopna lépe posoudit, zda jsou k tomu způsobilí.

Proti zákonu se ohradila Národní asociace držitelů zbraní (NRA), podle níž norma omezuje svobodu Američanů. Organizaci také vadí, že se zákon bude vztahovat i na Američany, kteří nepocházejí z Havaje. Registrovat se totiž bude muset každý, kdo na souostroví dorazí se střelnou zbraní.

Havajská iniciativa přichází dva týdny poté, co útočník Omar Mateen zabil v gay klubu v Orlandu na Floridě legálně pořízenými zbraněmi 49 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme