Hovory z Lán bude Radiožurnál vysílat dál v původní podobě

Pořad Hovory z Lán bude Radiožurnál dál vysílat živě. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem to řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Prezident mluvil na začátku listopadu v tomto pořadu vulgárně. Ředitel Peter Duhan žádné změny v koncepci Hovorů z Lán neplánuje a nevidí k nim důvod.

„Pan prezident zcela přesvědčivě vysvětlil své argumenty kolem slovníku, který použil. Odmítá, a já ho v tomto případě chápu, jakékoli zásahy do původní struktury Hovorů z Lán, to znamená, odmítá předtáčení i odmítá zpožďování vysílání, protože by to považoval za cenzorský zásah. V tomto případě mám ten samý názor,“ řekl Duhan.

Pokud by ale prezident znovu v živém vysílání Hovorů z Lán použil vulgarismy, Český rozhlas pořad ukončí.

Český rozhlas dostal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za poslední Hovory z Lán upozornění na porušení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Stejný postih si kvůli odvysílaným vulgaritám vysloužily i Česká televize a Nova, které o výrocích také informovaly.

Vulgarity v pořadu Hovory z Lán řešila také Rada Českého rozhlasu. Ta rozhodla, že byly v rozporu se zákonem i etickým kodexem Rozhlasu. Český rozhlas trvá na tom, že svůj etický kodex neporušil.

Zeman v posledním pořadu Hovory z Lán opakovaně použil vulgarismy s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se Zeman chtěl těmto lidem zalíbit, řekl v pořadu prezident. Sprostá slova vyslovil také v souvislosti s ruskou hudební skupinou Pussy Riot nebo služebním zákonem.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme