Kapitán: S adopcí synů Evy Michalákové norské úřady teď nepočítají

Adopce synů Evy Michalákové v Norsku nepřipadá v tuto chvíli v úvahu. Vyplynulo to ze schůzky šéfa Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána s norskými úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

„Norská strana deklarovala, že v obdobných případech adopce nepřipadá v úvahu, a že pokud probíhá kontakt s matkou, který nepopíratelně probíhá, byť s těmi problémy, které jsou známé, tak tento způsob náhradní rodinné péče je považován za nepatřičný,“ informoval Zdeněk Kapitán.

Po jednání v Norsku Kapitán také uvedl, že Eva Michaláková může odebrané syny vídat dvakrát za rok až na dvě hodiny, nikoliv na 15 minut.

„Styk je v tuto chvíli upraven pravomocným rozhodnutím. Norská strana zdůrazňovala, že v českých médiích se sice objevila informace o tom, že ten styk je dvakrát čtvrt hodiny ročně, což není pravda. Deklarují znovu, že soudní nastavení je dvakrát dvě hodiny ročně,“ řekl šéf českého úřadu.

Obě strany se podle něj také vzájemně ujistily, že častější schůzky s dětmi mohou pomoct při jejich případném návratu do rodiny. O tom ale může rozhodnout jenom krajská komise pro sociálně právní ochranu dětí v Norsku.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

mta, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme