Letadlo ČSA z Amsterdamu do Prahy nouzově přistálo. Cestující to oslavili zpěvem a tancem

Lidové písničky z Prácheňska a jižních Čech dnes v noci zněly halou amsterdamského letiště Schiphol a někteří cestující si i zatančili. Slavili, že bez úhony přestáli nouzové přistání letadla. Let Českých aerolinií z Amsterdamu do Prahy se musel krátce po startu vrátit na letiště kvůli poruše motoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A319

Airbus A319 | Foto: CSA

„Po 20 minutách, kdy letadlo vzlétlo, se ozvala rána. Byl jsem nad křídlem, takže to vydávalo hlasité zvuky a celé letadlo se chvělo. Někteří lidé za mnou dokonce říkali, že viděli, jak z toho létají jiskry. Byli jsme hodně vyděšení,“ popisuje Petr Ludwig.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestující z letu ČSA, který v noci nouzově přistál krátce po startu v Amsterdamu, slavili na letišti. Mluvil s nimi redaktor Martin Karlík

Letadlo navíc přistávalo v mlze, kvůli které museli v Amsterdamu rušit lety. „Někteří lidé se modlili, někteří se na sebe vyděšeně koukali, někteří brečeli. Nepřál bych to nikomu zažít,“ dodává.

„Když jsme viděli oheň a jiskry, tak to bylo takové všelijaké. Ale byl slyšet v hlasu kapitána takový ten profesionální klid – a já osobně jsem mu věřil a byl jsem trošku klidnější,“ říká další z cestujících, František Staněk.

Úspěšné přistání oslavili zpěvem i tancem

Na palubě letadla ČSA byl i folklórní soubor Písečan, který se přes Amsterdam vracel z festivalu z Tajpeje. Po nepříjemném zážitku s nouzovým přistáním rozbalili v letištní hale své nástroje a začali hrát.

„To byla taková spontánní reakce na to, že jsme se v pořádku vrátili zpátky do Amsterdamu na letiště,“ říká primáš kapely František Staněk.

 

Právě jsme ještě s cca 100 lidmi přežili nouzové přistání bez motoru. 20 minut po startu rána, klesání, hlasité zvuky v letadle panika, pravý motor komplet v hajzlu a pak jen modlení a nejdelší minuty života. Jsme teď na zemi a muzikanti začali spontánně hrát a lidé tančí a někteří pláčou štěstím. Znovu jsme se narodili.

Posted by Petr Ludwig on 1. listopad 2015


Tanečníci z Písečanu začali tančit a to jak spolu, tak i s cestujícími. Někteří lidé vytáhli telefony a začali si koncert v letištní hale natáčet.

„Na letišti už to bylo hodně veselé. Byli jsme v pořádku na zemi, takže tam už byl důvod se radovat,“ říká Petr Ludwig, jehož video se začalo rychle šířit na sociálních sítích.

Ve tři hodiny pak všichni odletěli náhradním letadlem do Prahy.

ČRo, Martin Karlík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme